Referendumo rezultatai Armėnijoje išprovokavo opozicijos protestus

  • Teksto dydis:

Armėnijos rinkėjai nubalsavo už pasiūlymą sumažinti prezidento galias per ginčijamą referendumą, rodo pirmadienį paskelbti oficialūs rezultatai, kurie išprovokavo opozicijos protestus, kad šiomis reformomis siekiama išlaikyti šalies svertus valdančiojo elito rankose.

Apie du trečdaliai (63 proc.) dalyvių balsavo už konstitucijos pataisas per sekmadienį vykusį referendumą, o 32 proc. joms nepritarė, nurodė rinkimų komisija, paskelbusi preliminarius rezultatus.

Balsuotojų aktyvumas buvo 51 procentas.

Pagal pasiūlymą, prezidentas liktų, bet jo vaidmuo būtų tik reprezentacinis; be to, prezidentą rinktų parlamentas ir jo kadencija būtų septyneri metai, o ne penkeri kaip dabar.

Vyriausybė sako, kad tokie pakeitimai yra reikalingi, siekiant pertvarkyti Armėnijos politinę sistemą ir sustiprinti demokratiją.

Tuo tarpu opozicija įtaria, kad šia iniciatyva siekiama sudaryti sąlygas dabartiniame prezidentui Seržui Sargsianui išsaugoti valdžią pakeičiant postus po to, kai 2018 metais baigsis jo antroji kadencija.

„Tai, kas įvyko šiandien, yra valstybės išdavystė“, – pagrindinis opozicijos lyderis Rafis Hovanisianas sakė savo šalininkams per anksti pirmadienį vykusį mitingą, ragindamas prezidentą ir premjerą atsistatydinti bei žadėdamas, kad bus surengti masiniai protestai.

Opozicija taip pat skundėsi dėl gausių pažeidimų balsavimo apylinkėse ir ragino armėnus išeiti į gatves.

Sekmadienio vakarą apie 500 protestuotojų susirinko į Jerevane vykusį mitingą, reikalaudami, kad referendumo rezultatai būtų anuliuoti.

Ketvirtadienį 61 metų S.Sargsianas atsisakė pakartoti savo ankstesnius pažadus nesiekti jokio posto vyriausybėje pasibaigus antrajai ir paskutinei prezidento kadencijai. Jo valdančioji Respublikonų partija gynė siūlomas reformas ir tvirtino, kad jos suteiks galių opozicijai.

Buvęs kariškis S.Sargsianas vadovauja 2,9 mln. gyventojų turinčiai Armėnijai nuo pergalės rinkimuose 2008 metais.

Po tų rinkimų 10 žmonių žuvo per audringus susirėmimus tarp policijos ir pralaimėjusio opozicijos kandidato šalininkų.

Jis buvo perrinktas 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių