Referendumas dėl Turkijos konstitucijos pataisų vyks balandžio 16-ąją

  • Teksto dydis:

Turkijos rinkimų komisija šeštadienį oficialiai patvirtino, kad balandžio 16 dieną bus surengtas referendumas dėl konstitucijos pataisų, turinčių smarkiai išplėsti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) galias.

Aukštosios rinkimų tarybos vadovas Sadi Guvenas (Sadis Giuvenas) sakė per televiziją, kad plebiscito data buvo nustatyta, kai konstitucijos pataisų projektas buvo paskelbtas vyriausybės oficialiajame leidinyje.

R.T.Erdoganas ši prieštaringai vertinamą teisės aktą pasirašė penktadienį ir uždegė žalią šviesą referendumui.

Pasak S.Guveno, per referendumą piliečiai galės išreikšti savo valią įmesdami į balsadėžes baltos arba rudos spalvos balsalapius.

Jeigu nauja 18 skyrių konstitucija bus priimta, Turkija pirmąkart per savo naujausiųjų laikų istoriją taps prezidentine respublika.

Prezidentas turės galią paskirti ministrus ir atleisti juos iš pareigų, o premjero postas bus panaikintas.

Pasak vyriausybės, šie didelio masto pokyčiai reikalingi užtikrinti veiksmingesnį valdymą, bet oponentai baiminasi, kad Turkija taps vieno žmogaus valdoma šalimi.

Kritikai teigia, kad R.T.Erdoganas, vadovavęs šaliai pastaruosius 14 metų – iš pradžių premjero, vėliau prezidento poste – tampa vis labiau autokratiškas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių