R.Castro: Kuba po reformų išliks socialistinė

Kubos prezidentas Raulis Castro (Raulis Kastras) nenumato vykdyti didelių rinkos reformų, kurios pagyvintų ekonomiką, ir neketina keisti šalies socialistinės raidos kelio, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Tačiau jis žada sumažinti valstybės vaidmenį kai kuriose srityse ir įvesti lengvatų, kurios žmonėms suteikia daugiau ekonominių laisvių - tokių kaip darbas sau ir galimybės pradėti savo mažąjį verslą.

Šios priemonių, kurias pradės įgyvendinti Havana netrukus, tikslas - sumažinti valstybės išlaidas, pabrėžė prezidentas.

Sekmadienį kalbėdamas Nacionalinėje asamblėjoje R.Castro sakė žinąs, kad Kubos liaudis laukia žingsnių, kurie išvestų šalį iš gilios ekonomikos krizės.

Prieš kurį laiką socialistinės valstybės vyriausybė įvedė sistemą, leidžiančią kirpykloms dirbti sau. Dabar, matyt, šie palengvinimai bus išplėsti ir į kitas sritis.

JOKIO KAPITALIZMO

R.Castro, kuriam dabar 79-eri, de facto perėmė vadovavimą šaliai iš savo vyresniojo brolio Fidelio 2006 metais, o formaliai prezidentu tapo 2008 metais.

Savo kalboje Kubos parlamento deputatams jis įspėjo, kad valstybės sektoriaus tarnautojams, kurių darbo našumas turėtų būti geresnis, teks ieškotis kito darbo.
"Mes turime visiems laikams padaryti galą įsivaizdavimui, kad Kuba - tai vienintelė šalis pasaulyje, kur tu gali gyventi nedirbdamas", - pridūrė prezidentas.

Drauge jis paneigė Vakarų spaudoje pasirodžiusius spėliojimus, kad Havana numato vykdyti ekonomikos reformas pagal "kapitalistinius receptus".

Be to, Raulis pabrėžė, kad Komunistų partijos gretose nėra jokių nesutarimų dėl permainų greičio ir gilumo, pabrėždamas: revoliucijos vienybė šiandien "stipresnė nei kada nors anksčiau".

Šioje kalboje Kubos prezidentas pirmą kartą viešai užsiminė apie savo sprendimą paleisti iš kalėjimų 52 disidentus.

Niekas iš šių žmonių, pareiškė R.Castro, nebuvo pasodintas už savo įsitikinimus, jie atsidūrė už grotų už "kontrrevoliucinius nusikaltimus" siekdami įsigerinti Jungtinėms Valstijoms.

"Revoliucija gali būti pavojinga, nes ji stipri", - sakė jis ir pridūrė, kad negali likti "nebaudžiami tėvynės priešai".

Planinė Kubos ekonomika pateko per pastaruosius dvejus metus į itin didelės krizės gniaužtus, ir šalis buvo priversta smarkiai sumažinti importo apimtis. To priežastis buvo nikelio, kuris yra pagrindinis Kubos eksporto straipsnis pasaulinių kainų skritimas, taip pat turistų skaičiaus sumažėjimas.

Be to, padėtį apsunkino JAV paskelbtas prekybos draudimas, galiojantis jau 48 metus, nuo Kubos revoliucijos, atvedusios į valdžią Fidelio Castro režimą, laikų.


Šiame straipsnyje: Kubos prezidentas Raulis Castro

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių