R. Šadžius: pirmą kartą diskutuota apie Graikijos skolos sąlygų palengvinimą

  • Teksto dydis:

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, jog pirmadienį vykusiame Euro grupės posėdyje Briuselyje pirmą kartą buvo aptartos galimybės palengvinti Graikijos skolų sąlygas, tačiau konkretūs sprendimai gali paaiškėti mėnesio pabaigoje.

„Konstatuota (Euro grupės posėdyje - BNS), kad yra pažanga priimant politinius sprendimus dėl konkrečių priemonių Graikijoje, bet darbo, kurį dar reikia atlikti lieka. Antras svarbus dalykas, kad pirmą kartą iš esmės pradėta diskutuoti dėl skolos sąlygų palengvinimo Graikijai. Buvo apsikeista nuomonėmis dėl artimiausio ir vidutinio laikotarpio priemonių, tačiau nutarta tai atiduoti į techninį lygį Euro grupės darbo grupei, kad ji pasvarstytų konkrečius pasiūlymus“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė R.Šadžius.

Anot jo, konkretūs sprendimai ar nuomonės dėl skolų palengvinimo Graikijai gali paaiškėti kitame eiliniame Euro grupės posėdyje gegužės 24 dieną.

„Yra vilčių, kad galbūt būtent toje Euro grupėje būtų galima pradėti šnekėti apie pirmojo pagalbos programos etapo uždarymą - įvertinimą ir apie kitą pinigų pervedimą Graikijai, siekiant užtikrinti jos mokumą“, - kalbėjo ministras.

Euro zonos finansų ministrai pernai rugpjūtį pritarė paramos Graikijai programai. Pagal šį planą maždaug 85 mlrd. eurų paramą Graikijai numatoma skirti dalimis. Pirmoji injekcija siekė 26 mlrd. eurų.

Graikijos parlamentas savaitgalį patvirtino nepopuliarų pensijų reformų ir mokesčių didinimo paketą ir, kaip tikimasi, dar žingsniu priartėjo prie ilgai stringančios pirmosios 75,3 mlrd. eurų vertės pagalbos programos peržiūros pabaigos. Neužbaigus šios peržiūros, šalis negalės gauti eilinės finansinės pagalbos lėšų išmokos, kuri Atėnams yra būtina, nes liepą šalis turi grąžinti Europos Centriniam Bankui (ECB) 2,3 mlrd. eurų. Be to, birželį Graikija turi sumokėti Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) 300 mln. eurų.

Visą paramą Graikija turėtų gauti iki 2018 metų rugpjūčio 20-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių