R. Murata Japonijos moterims žada revoliuciją

Rehno Murata (48 m.) tapo pirmąja Japonijos opozicinės partijos lydere. Politikė ketina sustiprinti šalies moterų padėtį ir padėti joms suderinti darbą bei šeimą šalyje vis labiau įsismarkaujant demografinei krizei.

Moterų iškilimas politikoje

Pagrindinė Japonijos opozicinė Demokratų partija (DP) pirmą kartą lydere išrinko moterį. R. Murata įveikė du varžovus. Dabar ji ketina atgaivinti opoziciją, kurią daugelis mato kaip nepakankamai pajėgią nuversti Liberalų demokratų partiją (LDP), vadovavo pastaruosius ketverius metus. DP sunkiai atsigauna po ankstesnės kadencijos, kai partijos lyderiai buvo kritikuojami dėl atsako į Fukušimos atominės elektrinės avariją ir dėl mokesčių pakėlimo.

„Įsipareigoju prisiimti atsakomybę ir vadovauti mūsų partijos pertvarkai. Stosime akistaton su didžiule ir populiaria vadovaujančia partija ir kovosime sąžiningai, nekritikuodami, bet teikdami pasiūlymus, kaip įsivaizduojame mūsų šalį“, – sakė R. Murata.

Ji prižadėjo vadovauti revoliucingai partijai, kuri bus stipri opozicija ministrui pirmininkui Shinzo Abe iš LDP. Politikė taip pat pažadėjo sukurti nemokamą priešmokyklinę vaikų priežiūros sistemą šalyje, kurioje moterims sudėtinga išlaikyti darbus dėl auginamų vaikų poreikių.

Aoyama Gakuin universitete Rehno baigė teisę, vėliau Pekino universitete – kinų kalbą. Kartu su vyru Nobuyuki Murata politikė susilaukė dvynių Suirna ir Rin. Iki tarnybos Aukštesniuosiuose parlamento rūmuose naujoji partijos lyderė dirbo televizijos žinių ir radijo laidų vedėja.

Rehno pergalė yra dar vienas paskatinimas moterims, kurios Japonijos politiniame gyvenime vis dar pernelyg nuvertinamos.

Dar 1946-aisiais, kai moterys gavo teisę dalyvauti politikoje, 8 proc. politikių užėmė vietas žemutiniuose parlamento rūmuose. Šiais metais statistika menkai tepasikeitusi – moterų yra vos 9 proc. Ne ką geresnė jų padėtis ekonominėje sferoje. Pernai pagal globalų lyčių atskirties indeksą Japonija užėmė 101-ąją vietą iš 145 šalių. Darbo rinkoje dalyvauja 64 proc. moterų, o vyrų – 85 proc. Atotrūkis tarp skirtingų lyčių atlyginimų siekia 26,6 proc., tai antras didžiausias rodiklis po Pietų Korėjos tarp Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) priklausančių šalių.

Tik 5 proc. moterų vadovauja turtingiausioms Japonijos kompanijoms, kurių iš viso yra 500.

Tokiame kontekste R.Murata iškilimas – rimtų pokyčių ženklas. Laikas parodys, ar daugiau moterų Japonijoje taps įtakingomis lyderėmis. Rehno pergalė gali turėti tiesioginę įtaką japonių statusui. Jos sėkmė priklausys nuo dviejų veiksnių: ar Rehno ir jos kolegos sukurs ir įgyvendins moterims naudingus įstatymus, ar DP įgaus didesnę įtaką ir perims Vyriausybės kontrolę. Pirmas veiksnys negali tapti realybe be antrojo, kadangi valdančioji partija LDP kontroliuoja abejus parlamento rūmus, kurie turi patvirtinti įstatymus, kad šie įsigaliotų.

Skandalas dėl dvigubos pilietybės

R. Murata – pusiau taivanietė. Prasidėjus rinkimų kampanijai į partijos lyderės postą politikė teigė atsisakiusi Taivano pilietybės, tačiau vėliau išaiškėjo, kad ji to nepadarė. Dėl to kilo nemenkas skandalas, mat tai pažeidė Japonijos – šalies, gerbiančios ištikimybę vienai valstybei, principus. R. Murata gimė Japonijoje, jos mama – japonė, o tėvas – taivanietis. Tais laikais moterims nebuvo leidžiama atsisakyti pilietybės. Rehno tapo Japonijos piliete, kai 1985-aisiais pasikeitė įstatymas.

Sužinoję apie dvigubą R. Muratos pilietybę oponentai metė kaltinimus, jog ji gali būti remiama Taipėjaus. „Jeigu Renho pasiliks Taivano pilietybę, ji gali tapti įtarimų taikiniu dėl santykių su Taivanu“, – sakė konservatorius Yomiuri Shimbun. Taivanas tariamai kėsinasi į Senkaku salas, kurios šiuo metu priklauso Japonijai, bet kurių nori ir Kinija.

Siekia stiprinti moterų padėtį

R. Murata ketina įgyvendinti įstatymus, kurie leis moterims laisvai dalyvauti darbo rinkoje ir jos bus geriau vertinamos už darbą. Ji tiki, kad valstybei reikia pokyčių, ypač įstatymams, susijusiems su šeima ir dirbančiomis moterimis. Anot politikės, reikia investuoti į švietimą, vaikų priežiūrą ir kitas paramos formas, kurios padės šeimoms lengviau auginti vaikus.

Laikotarpiu, kai Japonijos populiacija sparčiai sensta, o gimstamumo rodikliai itin žemi, Renho nori įteisinti įstatymus, kurie skatins poras susilaukti vaikų, nebijant, kad dėl to nukentės finansiškai. Ji taip pat pasiūlė peržiūrėti pajamų mokesčio įstatymus, kurie neleidžia šeimai turėti dvigubų pajamų. Tokie įstatymai kritikuojami už skatinimą motinoms atsisakyti darbo ir atlyginimo.

Japonijoje daugelis moterų pradeda dirbti vos baigusios studijas, tačiau 70 proc. išeina iš darbo susilaukusios pirmojo vaiko. Kai jos grįžta – dažniausiai po kelerių metų – dirba nepilnu etatu arba atsitiktinius darbus. Tam įtakos turi ir kultūrinės atsidavimo motinystei tradicijos, ir struktūriniai suvaržymai.

Norėdama įteisinti pokyčius, DP turės varžytis su dabartine valdančiąja daugumą. LDP kontroliavo Vyriausybę arba buvo sudariusi koaliciją su kitomis partijomis nuo pat įsikūrimo 1955-aisiais. Tai viena galingiausių ir ilgiausiai politikoje dalyvaujančių partijų pasaulyje. LDP visuomenė mato kaip patikimą partiją, o DP laiko nepatyrusia ir nekvalifikuota valstybei valdyti. Jeigu R.Muratai pavyks pakeisti partijos reputaciją, tai bus neįtikėtinas laimėjimas tiek Japonijai, tiek ir šalies moterims.


Tarp kita ko

69 proc. vyrų ir 59 proc. moterų Japonijoje neturi seksualinių partnerių. 42 proc. abiejų lyčių išlieka skaistūs ir 30 proc. sako neturintys vilties užmegzti santykius. Per penkerius metus Japonijos populiacija sumažėjo vienu milijonu. Daugiau nei 65 tūkst. žmonių peržengė 100 metų amžiaus ribą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių