R. Castro remia JAV prie sienos

  • Teksto dydis:

Kubos prezidentas Raulis Castro (Raulis Kastras) trečiadienį pareikalavo, kad Jungtinės Valstijos atšauktų jo šaliai taikomą embargą, siekiant pažangos dvišalių santykių normalizavimo procese.

„Pagrindinė problema, kuri dar neišspręsta – tai ekonominė, prekybinė ir finansinė blokada, kuri daro didžiulę žalą žmonėms ir ekonomikai, taip pat yra tarptautinių teisių pažeidimas“, – pabrėžė R.Castro.

Kalbėdamas Lotynų Amerikos ir Karibų šalių bendrijos (CELAC) viršūnių susitikime Kosta Rikoje R.Castro taip pat pripažino, kad kelias, vedantis į embargo užbaigimą, bus „ilgas ir sunkus“.

Tai buvo pirmoji vieša R.Castro kalba po praėjusią savaitę Havanoje surengtų aukšto rango JAV ir Kubos pareigūnų derybų, kuriose buvo diskutuojama apie galimybes atidaryti ambasadas ir normalizuoti ryšius.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) praėjusią savaitę paragino Kongresą atšaukti nuo 1962 metų Kubai taikomą embargą, tapusį vienu iš pagrindinių įtampos šaltinių tarp abiejų Šaltojo karo laikų priešininkių.

Anksčiau šį mėnesį B.Obama pasinaudojo prezidento galiomis ir paskelbė įsaką, sumažinusį susisiekimo ir prekybos su Havana suvaržymus, tokiu būdu pradėdamas švelninti embargą.

Tačiau R.Castro pareiškė, kad JAV lyderis turėtų padaryti daugiau.

„Jis galėtų ryžtingai panaudoti savo plačias prezidento galias, kad reikšmingai pakeistų blokados mastą – netgi be Kongreso sprendimo“, – sakė Kubos lyderis.

R.Castro ir B.Obama gruodžio 17 dieną vienu metu paskelbė apie ketinimus užbaigti pusę šimtmečio trukusį dvišalį priešiškumą ir normalizuoti santykius, nutrūkusius 1961-aisiais.

Kai kurie JAV įstatymų leidėjai, ypač turintys šaknų Kuboje, išsakė susirūpinimą dėl šio suartėjimo. Pasak jų, B.Obama padarė per didelių nuolaidų R.Castro, neužsitikrinęs garantijų, kad saloje bus vykdomi politiniai pokyčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių