Provakarietiškas Ukrainos parlamentas patvirtino A. Jaceniuko kandidatūrą į premjerus

  • Teksto dydis:

Ukrainos naujoji Aukščiausioji Rada ketvirtadienį atidarymo sesijoje patvirtino premjero Arsenijaus Jaceniuko kandidatūrą naujai kadencijai, kurią pasiūlė prezidentas Petro Porošenka ir naujai suformuota valdančioji koalicija.

Už tai, kad A.Jaceniukas liktų ministro pirmininko poste, balsavo 341 iš 450 parlamentarų.

Prieš balsavimą parlamente kalbėjęs A.Jaceniukas sakė, kad „galima kovoti su armija, armiją galimą nugalėti, bet neįmanoma nugalėti ukrainiečių tautos“. Jis pabrėžė, kad yra pasiruošęs pradėti formuoti naują vyriausybę, perspėdamas, kad 2015 metai bus daug sunkesni už 2014-uosius.

Po balsavimo A.Jaceniukas patikino, kad yra pasiruošęs paremti Ukrainos prezidento pasirinktą reformų kursą.

„Gerbiamas pone prezidente! Tiesiu jums ranką, kad būtų įvykdyta viskas, apie ką neseniai kalbėjote iš šios tribūnos. Tai mūsų bendra atsakomybė“, – pareiškė A.Jaceniukas.

Po to P.Porošenka, A.Jaceniukas ir Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Hroismanas apsikeitė rankų paspaudimais.

40-metis A Jaceniukas gimė Černyvcuose Ukrainos vakaruose, kurie laikomi opozicijos bastionu. Savo politinę karjerą jis pradėjo 2001-aisiais, tapęs Krymo, autonominės rusakalbės respublikos Pietų Ukrainoje, ekonomikos ministru.

2003 metais persikėlęs į Kijevą jis tapo Ukrainos nacionalinio banko vadovo pirmuoju pavaduotoju, o nuo 2004 metų liepos iki 2005 metų vasario ėjo šio banko vadovo pareigas. Nuo tų pačių metų kovo iki rugsėjo jis buvo Odesos srities administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas.

Po Oranžinės revoliucijos 2004 metais A. Jaceniukas ėmė laikytis labiau provakarietiškos darbotvarkės ir tapo artimu Julijos Tymošenko, buvusios vyriausybės vadovės, kuri buvo septyneriems metams pasiųsta už grotų dėl įgaliojimų viršijimo, sąjungininkas.

Nuo 2005 iki 2006 metų jis vadovavo Ukrainos ekonomikos ministerijai, o nuo 2007 metų buvo dviejų šaukimų deputatas, įskaitant Aukščiausiąją Radą (nuo 2007 gruodžio iki 2008 metų lapkričio). 2007 metais beveik devynis mėnesius vadovavo Ukrainos užsienio reikalų ministerijai.

2009 metais A.Jaceniukas pradėjo vadovauti visuomeninės organizacijos pagrindu sukurtos „Permainų fronto“ partijai, kuri dalyvavo 2012 metų rinkimuose partijos „ Batkivščyna“ („Tėvynė“) bendruose sąrašuose, todėl visi „fronto“ nariai sustabdė savo narystę partijoje.

2010 metais A.Jaceniukas dalyvavo Ukrainos prezidento rinkimuose, kuriuose liko ketvirtas.

2013 metais jis tapo „Batkivščyna“ partijos tarybos vadovu, o 2014 metų rugsėjo mėnesį kartu su Aukščiausios Rados pirmininku Oleksandru Turčynovu įkūrė naują „Liaudies fronto“ partiją.

Premjero pareigas A.Jaceniukas ėjo nuo buvusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo šių metų vasarį.

Parlamento pirmininku išrinktas buvęs vicepremjeras

Ukrainos Aukščiausioji Rada ketvirtadienį paskyrė buvusį vicepremjerą Volodymyrą Hroismaną į įtakingą parlamento pirmininko postą.

Pagal šalies įstatymus, jei valstybės vadovas negali vykdyti savo pareigų, jį pavaduoja parlamento pirmininkas.

Už V.Hroismano paskyrimą Rados pirmininku pasisakė 359 deputatai.

Jo kandidatūrą į šį postą iškėlė naujai suformuota penkių partijų koalicija parlamente.

Kitų kandidatų užimti Rados pirmininko postą nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ukrainos tragedijos priežastys: Vakarai nenujautė, kad rusai turi priemonių išardyti lengvą Ukrainos pririšimą prie Vakarų. Vakarai nesuprato, kiek svarbi rusams yra Ukrainos padėtis tarp Rytų ir Vakarų, kiek rusai yra pasiruošę paaukoti, kad neleisti nuspręsti Ukrainos likimą, nesiskaitant su rusų nuomone. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Jozita

Jozita portretas
Pilnos kelnės džiaugsmo ! Kas bus toliau??"

taip taip

taip taip portretas
Trys zydai nori valdyti ukraina Kas is to iseis-greitai pamatysim Ukrainieciai nepasiduos zydam
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių