Proteste dėl moterų teisių – dešimtys tūkstančių turkių

  • Teksto dydis:

Visoje Turkijoje trečiadienį į gatves išėjo dešimtys tūkstančių moterų, protestuojančių dėl moterų teisių, o kai kurios jų taip pat išreiškė savo nepritarimą prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) galių išplėtimui.

Stambulo Nepriklausomybės prospektu pražygiavo per 10 tūkst. žmonių, daugiausia – moterys. Jos skandavo: „užbaikite vyrų vykdomą smurtą“ ir „Tayyipai, Tayiipai, bėk, bėk, mes ateinam.“

Taip jos kreipėsi į šalies prezidentą, kuris siekia sukurti naują prezidentinės valdžios sistemą, pagal kurią nebeliktų ministro pirmininko pareigybės.

Balandžio 16 dieną turkai balsuos referendume ir išsakys savo nuomonę dėl to, ar dabartinė sistema turėtų būti pakeista. Vyriausybė tvirtina, kad ji lemia nestabilumą, o kritikai savo ruožtu sako, kad suteikus R.T. Erdoganui daugiau galių, šalyje bus įtvirtinta vienvaldystė.

Stambulo protesto dalyviai daugiausiai buvo apsirengę violetinės spalvos rūbais. Protestuotojos mojavo plakatais su užrašais „moterys yra laisvos“ ir „esame stiprios, kai vieningos“.

„Kovoti, kad gyventum, kad išliktum“

Šią eiseną surengė kelios moterų teisių grupės, o tarp dalyvių buvo ir LGBT bendruomenės atstovų, jaunų merginų, moksleivių ir vyrų – dauguma jų nešėsi plakatus su užrašu „Ne“.

Pasak vienos protesto dalyvės Nurten Karanci (Nurten Karandži), būti moterimi Turkijoje reiškia „kovoti, kad gyventum, kad išliktum“.

Praėjusiais metais Stambule buvo užpulta viena moteris, autobuse pasirodžiusi mūvėdama šortus, o kita moteris sakė, kad praėjusį mėnesį jai kažkas įspyrė ir išplūdo už tai, kad ji ryšėjo musulmonišką skarą.

Moterys aktyvistės dažnai ragina liautis smurtauti prieš moteris. Šioje šalyje kasmet nužudoma šimtai moterų, o dažnai tai padaro jų sutuoktiniai.

Nors protestą saugojo gausios policijos pajėgos, o netoliese buvo paruoštos vandens patrankos, renginys Stambule praėjo taikiai. Protesto dalyviai žygiavo per visą prospektą nuo populiarios Taksimo aikštės iki Turkijos sostinės europinės dalies.

Proteste taip pat dalyvavo ir prokurdiškos Liaudies demokratų partijos (HDP) narių. Jos du lyderiai tebėra suimti dėl kaltinimų palaikius ryšius su teroristais.

Sunku būti moterimi

Tuo tarpu Ankaroje moterys daužė būgnus ir laikė plakatus su užrašais „Ne“, taip protestuodamos prieš visos valdžios atidavimą „vienam vyrui“.

Dijarbakyro mieste, kur dauguma gyventojų yra kurdai, šimtai žmonių surengė demonstraciją už moterų teises. Jos dalyviai šoko ir garsiai leido muziką.

Viena iš šios demonstracijos dalyvių Sabiba Akgul (Sabiba Akgiul) sakė, kad visos moterys „turėtų atsistoti ir paremti viena kitą. Ranka rankon, jos suras laisvę“.

Aktyvistė Ozlem Gul (Ezlem Giul) Stambule apibūdino, kaip sunku yra būti moterimi Turkijoje.

„Būti moterimi kažkaip yra labai sunku, ypač šiandien. Privalome kovoti su daugeliu dalykų. Privalome kovoti prieš mūsų kūnų, mūsų darbo, mūsų nuomonių puolimą, – sakė ji. – Esame gatvėse, nepasiduosime, ir toliau kovosime kaip Turkijos moterys.“


Šiame straipsnyje: Turkijamoterų teisėsprotestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių