Prokuroras: Darbo partijos „juodoji buhalterija“ kėlė grėsmę visai politinei sistemai

  • Teksto dydis:

Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje kalbama ne tik apie buhalterinės apskaitos pažeidimus, tačiau ir apie Politinių partijų ir organizacijų įstatymo finansavimo pažeidimus, tokie veiksmai kėlė grėsmę visai politinei sistemai, teigia Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

Žala valstybei

„Galima tvirtai teigti, kad tokia nusikalstama Darbo partijos veikla pavojinga ne tik dėl to, kad padarė turtinę žalą valstybei, bet visų pirma tokia partijos veikla kėlė grėsmes valstybei ir visuomenei, sunkias pasekmes kėlė visai politinei sistemai“, – pirmadienį per Aukščiausiojo Teismo posėdį sakė prokuroras.

Aukščiausiasis Teismas tęsė proceso dalyvių kasacinius skundus Darbo partijos byloje, baigta klausyti prokuroro kalba.

Pasak S.Versecko, akivaizdu, kad Darbo partija, gaudama nelegalių lėšų iš neteisėtų šaltinių, nesąžiningai elgėsi prieš kitas partijas, tai galėjo turėti įtakos 2004 metais vykusių Seimo rinkimų rezultatams.

Per šiuos rinkimus Darbo partija gavo 39 mandatus – daugiausiai iš visų partijų.

Bylą pirmąja instancija išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas 2013 metų liepą nuosprendžiu yra konstatavęs, kad Darbo partija nuolat gaudavo pajamas, kurias slėpė, pajamų šaltinius įvardijo kodais, o neteisėtos pajamos nebuvo deklaruojamos valstybės institucijoms. Tokiais veiksmais buvo slepiami partijos rėmėjai, išvengta finansuotojų kontrolės. Taip pat nustatyta, kad iš neoficialių lėšų 2004 metais finansuota dalis rinkimų kampanijos.

Prokuroro vertinimu, kadangi pajamų šaltiniai buvo sąmoningai slepiami, tai leidžia daryti išvadą, kad lėšos gautos iš neteisėtų šaltinių. S.Verseckas taip pat pažymėjo, kad partijos neteisėtai gautų lėšų dalis buvo gerokai didesnė už teisėtai gautų lėšų dalį.

Kaip pavyzdį prokuroras nurodė, kad 2006 metais Darbo partija deklaravo 1 mln. litų išlaidų, tačiau nuslėpė apie 5 mln. litų pajamų ir beveik tiek pat pajamų bei išlaidų.

Prokuroras tvirtino, kad švelnesnes bausmes Darbo partijos byloje skyręs ir atmetęs kaltinimus dėl sukčiavimo Apeliacinis teismas nesivadovavo susiformavusia teismine praktika. S.Versecko manymu, teismas, palikdamas nenagrinėtus „Sodros“ ir Valstybinės mokesčių inspekcijos ieškinius, padarė esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus.

S.Verseckas sako, kad padarytus pažeidimus ištaisyti galima tik bylą grąžinus iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą, tuometinį parlamentarą Vytautą Gapšį ir buvusią finansininkę Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

V.Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. eurų bauda, V.Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų, M.Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis. V.Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau sumokėjo, M.Liutkevičienei teismas leido baudą sumokėti per dvejus metus.

Aukščiausiajam Teismui taip pat pateikti juridinio asmens Darbo partijos atstovo buvusio pirmininko Valentino Mazuronio, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, nuteistųjų V.Uspaskicho, V.Gapšio ir M.Liutkevičienės kasaciniai skundai.

Neigia sąsajas

Darbo partijos „juodosios“ buhalterijos byloje nuteistas buvęs Seimo narys V. Gapšys sako, kad jis neturėjo jokio ryšio su partijos buhalterine apskaita ir nebuvo už ją atsakingas.

V.Gapšys pirmadienį kalbėjo Aukščiausiojo Teismo posėdyje, nagrinėjant šio nuteistojo, taip pat kitų proceso dalyvių skundus partijos baudžiamojoje byloje.

„Tiek Nijolė Steponavičiūtė, tiek Virginija Jagminaitė savo parodymuose nurodo, jog ataskaitos apie buhalterinę apskaitą buvo teikiamos Viktorui Uspaskichui ir Vitalijai Vonžutaitei, bet ne man. Tai rodo, kad aš neturėjau ryšio su partijos buhalterine apskaita, už ją niekada nebuvau atsakingas“, – sakė V.Gapšys.

Jis vienintelis iš nuteistųjų pirmadienį atvyko į teismo posėdį.

Šiemet vasarį V.Gapšys su Darbo partijos įkūrėju V.Uspaskichu ir buvusia finansininke Marina Liutkevičiene buvo pripažinti kaltais dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. V.Gapšiui inkriminuotas padėjėjo vaidmuo, jam skirta 3,6 tūkst. eurų bauda, ją politikas jau sumokėjo.

V.Gapšys teigė, kad turi būti panaikinti jam paskelbti tiek Vilniaus apygardos, tiek Apeliacinio teismo nuosprendžiai.

„Aš suprantu, kad byla sudėtinga ne vien dėl savo apimties, bet ir dėl didelio žiniasklaidos dėmesio, tačiau nemanau, kad dėl to turėtų kitaip taikomos teisės normos“, – sakė V.Gapšys.

Jis Aukščiausiajam Teismui taip pat skundžiasi dėl esą pažeistos jo teisės į gynybą perkvalifikuojant veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
/nacionalinis/ s su svarsciku isveze /lietuvos/ metala ir pasidalino ir viskas tapo zakonno kaip ir siandien. juk nkvd ir kgb palikuonys ir siandien verda kose ir dar kokia .....

JĖR

JĖR portretas
VAGYS, LIETUVOS VAGYS.

Keistuoliai

Keistuoliai portretas
Kėlė grėsmę ir niekas nieko nedarė. Uspaskichui leido laisvai judėti ir daryti įtaką, lygiai tas pat su Paksu, lygiai tas pat su Masiuliu. Braižas visur vienodas. Gal manot, kad "valstiečiai" kitokie ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių