Proga suformuoti vyriausybę: Ispanijos karalius susitiko su partijų lyderiais

  • Teksto dydis:

Ispanija pirmadienį priartėjo prie jau 10 mėnesių besitęsiančios politinės aklavietės pabaigos, kai karalius Felipe VI (Felipė VI) pradėjo derybas su partijų lyderiais, o vėliau tikriausiai paragins premjero pareigas einantį konservatyvių pažiūrų Mariano Rajoy (Marianą Rachojų) mėginti suformuoti vyriausybę.

M.Rajoy praktiškai užsitikrino vyriausybės vadovo poziciją po sekmadienį jo varžovės Socialistų partijos priimto sprendimo atšaukti savo veto konservatorių vadovaujamam kabinetui ir nedalyvauti parlamento balsavime dėl naujos vyriausybės. Pastarąjį tikimasi surengti vėliau šią savaitę šią savaitę.

Po dvejų rinkimų nuo pernai gruodžio, kuriuose neišaiškėjo tvirtų nugalėtojų, M.Rajoy liko vadovauti laikinajai vyriausybei, kol bus suformuota nauja. Jo Liaudies partija laimėjo abejus rinkimus, bet neturi daugumos parlamente; jai reikia kitų partijų palaikymo, kad galėtų suformuoti mažumos vyriausybę.

Felipe antradienį baigs susitikimus su M.Rajoy, o tuomet pasiūlys kandidatą, turėsiantį vėliau šią atlaikyti du parlamento balsavimus dėl pasitikėjimo vėliau šią savaitę.

Mažai tikėtina, kad M.Rajoy per pirmąjį balsavimą surinks būtiną absoliučią balsų daugumą 350 vietų parlamente. Tokiu atveju būtų skelbiamas antrasis turas, per kurį pakaktų, kad už M.Rajoy balsuotų daugiau deputatų negu prieš jį. Jeigu neįvyks kokių nors didelių netikėtumų, jis turėtų būti išrinktas premjeru ateinantį savaitgalį.

Pirmadienį M.Rajoy sveikino socialistų sprendimą ir sakė: „Jeigu bus politinė valia, Ispanijos galbūt laukia puiki ateitis.“

Šiuo metu M.Rajoy palaiko 170 įstatymų leidėjų, iš jų 137 Liaudies partijos nariai.

Socialistai, turintys 85 deputatus, sekmadienį nutarė nedalyvauti parlamento balsavime, tačiau išvengti potencialiai pragaištingų trečių rinkimų ir didesnio politinio netikrumo.

Ši partija, viena pagrindinių šalies politinių jėgų, tiek pernai gruodį, tiek šiemet birželį patyrė skaudžiausius pralaimėjimus per savo istoriją.

Socialistai tebėra smarkiai susipriešinę dėl sprendimo nedalyvauti parlamento balsavime, o kai kurie regionų lyderiai grasino jo nesilaikyti ir balsuoti prieš M.Rajoy. Baiminamasi, kad toks žingsnis galėtų išprovokuoti partijos skilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių