Princas Charlesas pagerbė per Somos mūšį žuvusius Naujosios Zelandijos karius

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos princas Charlesas (Čarlzas) ketvirtadienį vadovavo ceremonijoms pagerbti tūkstančius Naujosios Zelandijos karių, žuvusių prieš 100 metų per Somos mūšį šiaurės Prancūzijoje.

„Stovėdami šioje ramioje vietoje šiandien sunkiai galime suvokti, kad prieš šimtmetį čia buvo pragariška nuniokota dykynė“, – sakė princas Charlesas Longvalio mieste.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Naujosios Zelandijos gynybos ministras Gerry Brownlee (Džeris Braunlis) ir Prancūzijos veteranų reikalų jaunesnysis ministras Jeanas-Marcas Todeschinis (Žanas-Markas Todeskinis).

Karių kapinės „Caterpillar Valley“ Longvilyje primena, „kiek daug Prancūzija skolinga savo sąjungininkams“, sakė J.-M.Todeschinis.

„Buvo 128 tūkst. karių iš Naujosios Zelandijos, kurie, palikę savo tėvynę, atvyko ir broliška dvasia kovojo Prancūzijoje su kitais sąjungininkais. Tai buvo baisi kova“, – pridūrė jis.

Somos mūšį, prasidėjusį 1916 metų liepos 1-ąją, pareikalavo šiurpios duoklės iš 15 tūkst. Naujosios Zelandijos karių, pirmą kartą dalyvavusių dideliame mūšyje Vakarų fronte.

Per šią karinę operaciją buvo vykdomos nuodingųjų dujų atakos ir negailestingai šaudė artilerija. Žuvo 2 tūkst. Naujosios Zelandijos karių, o dar apie 6 tūkst. vyrų buvo sužeisti.

Vien rugsėjį ir spalį žuvo daugiau kaip 1 500 žmonių. Apie 1 200 asmenų nė neturi kapo, bet jų vardai yra užrašyti ant memorialo Longvalyje.

„Palyginus su jų kančių ir pasiaukojimo didumu, mūsų buvimas čia šiandien gali atrodyti mažas ir nesvarbus“, – sakė princas Charlesas, pirmąkart apsivilkęs Naujosios Zelandijos kariuomenės uniformą nuo praeitų metų, kai buvo paskirtas šio šalies pajėgų feldmaršalu.

„Bet mes nuolankiai susirinkome čia su pasididžiavimu prisiminti visų, kas žuvo arba buvo šioje vietoje sužeistas“, – pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Pagarba pigam kurui Anglijoje po to kai ji sumažino kvailą kuro akcizo mokestį 50% !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių