Prieš taupymą pasisakanti Ispanijos partija sveikina Graikiją

  • Teksto dydis:

Prieš griežto taupymo politiką nusistačiusios Ispanijos partijos „Podemos“ lyderis sekmadienį pasveikino Graikijos radikalios kairiųjų partijos „Syriza“ aiškią pergalę pirmalaikiuose rinkimuose, sakydamas, kad dabar Atėnai bus apsaugoti nuo diržų veržimo, esą primesto Vokietijos.

„Graikai turės tikrą graikų prezidentą, o ne Vokietijos kanclerės Angelos Merkel delegatą – prezidentą, kuris svarbiausiais laikys savo šalies ir savo žmonių interesus“, – „Podemos“ vadovas Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas) sakė duodamas interviu Ispanijos televizijai „Sexta“.

„Mes dirbsime, kad palaikytume „Syriza“, bet taip pat dirbsime Ispanijoje, pripažindami, kad čia ekonominė ir politinė tikrovė yra kitokia“, – nurodė P.Iglesias, kuris aplankė Atėnus ir susitiko su „Syriza“ lyderiu Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras) per paskutinį jo rinkimų kampanijos renginį.

Pabrėždamas Ispanijos ekonomikos, kuri yra ketvirtoji didžiausią euro zonoje, svarbą, jis pridūrė: „Mums negrasina „Bundesbank“ (Vokietijos centrinis bankas), o 2015-ieji bus pokyčių metai.“

Suskaičiavus beveik visus balsus tapo aišku, kad „Syriza“ užsitikrino 149 mandatus 300 vietų Graikijos parlamente ir kad jai trūksta tik dviejų mandatų iki absoliučios daugumos.

Kaip ir „Syriza“, Ispanijos „Podemos“ užsitikrino reikšmingą visuomenės palaikymą, pasisakydama prieš griežto taupymo programas, turinčias išvesti smarkiai įsiskolinusias euro zonos šalis iš gilios ekonomikos krizės.

„Viltis ateina, baimė traukiasi. „Syriza“ ir „Podemos“ – mes nugalėsime“, – P.Iglesias sakė anksčiau, prieš paskelbiant balsavusių rinkėjų apklausų rezultatus, kurie pirmieji parodė, kad „Syriza“ žengia į pergalę sekmadienį vykusiuose rinkimuose.

„Graikijoje šį vakarą mes tai jau girdime. Tikimės, kad tą patį greitai išgirsime Ispanijoje“, – „Podemos“ lyderis sakė apie 8 000 partijos šalininkų, susirinkusių rytiniame Valensijos mieste.

Graikijos konservatyvi Naujosios demokratijos partija, vadovaujama premjero Antonio Samaro (Antonis Samaras) po šių rinkimų prarado valdančiosios partijos pozicijas ir parlamente turės tik 76 deputatus.

Konservatyvių pažiūrų Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) anksčiau sekmadienį perspėjo diržų veržimo išvargintus rinkėjus nesusivilioti paremti „Podemos“ per vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus.

Jis sakė, kad sunkiai iškovotam ekonomikos atsigavimui neturėtų būti sukelta grėsmė dėl rinkėjų „šuolio į tamsą“.

„Negalime lošti iš savo ir mūsų vaikų ateities lengvabūdiškame rusiškos ruletės žaidime“, – M.Rajoy pabrėžė per savo Liaudies partijos suvažiavimą Madride.


Šiame straipsnyje: GraikijaIspanijaEStaupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių