PRG nebus, bet JAV gins Rytų Europos oro erdvę

JAV viceprezidentas Joe Bidenas atvyko į Lenkiją. Jis taip pat lankysis Rumunijoje ir Čekijoje. Jo kelionės, kurią jau praminė „atsiprašymo vizitu“, tikslas aptarti naują regiono oro saugumo projektą.

„Atsiprašymo vizitas“

Kritikai šią kelionę pašaipiai vadina atsiprašymo vizitu, kuriuo siekiama nuraminti Lenkiją ir Čekiją. Šias šalis labai nuvylė Vašingtono sprendimas atsisakyti buvusio prezidento George'o W.Busho administracijos planų dėl priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementų dislokavimo.

Baltųjų rūmų pareigūnai neigia, kad J.Bidenui buvo patikėta misija nuraminti Varšuvą ir Prahą. Tačiau pats viceprezidentas netiesiogiai tai patvirtino, pasakęs, jog aptars naujosios gynybos sistemos pasiūlymo detales su šalių vadovais.

JAV prezidentui Barackui Obamai nusprendus atsisakyti PRG elementų dislokavimo planų, Baltieji rūmai pasiūlė apginti Rytų Europos oro erdvė žemė-oras tipo raketomis SM-3 ir „Patriot“ . Jos būtų dislokuotos JAV karinėse bazėse Lenkijoje ir Čekijoje.

Lenkijai pasiūlymas tiko

Lenkijos pareigūnai su džiaugsmu sutiko su šiuo pasiūlymu. Prezidentas Lechas Kaczyńskis antradienį pareiškė, kad JAV planai dėl naujos priešraketinės gynybos sistemos "nėra blogi". Per susitikimą su JAV viceprezidentu jis tikėjosi pasiteirauti apie jų įgyvendinimo terminus.

"Nauja konstrukcija nėra bloga, - sakė L.Kaczyńskis lenkų visuomeninei televizijai TVP1 apie B.Obamos administracijos pateiktą pasiūlymą dislokuoti šalyje raketas SM-3. - Tačiau kyla klausimas, kada šis projektas bus įgyvendintas."

„Tai labai svarbus žingsnis, - savo ruožtu tikino L.Kaczyńskio patarėjas Mariuszas Handzlikas. - Tai svarbu ne tik Lenkijai, bet ir NATO, o svarbiausia, kad tai sustiprins Lenkijos ir JAV bendradarbiavimą.“

Sąjungininkių neišduos

B.Obama rugsėjo 17 d. paskelbė atsisakantis PRG skydo elementų Lenkijoje ir Čekijoje dislokavimo planą, kuriam pritarė respublikonas prezidentas G.W.Bushas. Šį sprendimą pasveikino Rusija, kuri teigė, jog PRG sistemos elementų dislokavimas Rytų Europoje nukreiptas prieš ją. Tačiau Rytų Europos šalys šį prezidento sprendimą įvertino vos ne kaip išdavystę. Baltieji rūmai suskubo patikinti, jog taip nėra.

Tą patį dar kartą prieš išvykdamas pakartojo J.Bidenas. Pasak jo, Vašingtonas nesieks "perkrauti" santykius su Rusija sąjungininkių sąskaita. "Mes nepasirašysime su Rusija jokio susitarimo, kuriuo nuskriaustumėme mūsų sąjungininkių interesus“, - sakė J.Bidenas.

Naują oro erdvės ginimo sistemą Rytų Europos šalims JAV pasiūlė maždaug prieš mėnesį. Be to, JAV neatsisako dar 2008 m. prisiimtų įsipareigojimų dislokuoti Lenkijoje raketas "Patriot". Pastarosios atsiras Lenkijoje jau 2010 m. Tačiau SM-3 raketų dislokavimas, anot JAV pareigūnų, gali užtrukti iki 2015-ųjų.

Raketos

  • SM - 3 tipo raketos yra mobiliosios. Jos skirtos numušti balistinio tipo raketas. Jos taip pat gali numušti neaukštoje žemės orbitoje skrendantį palydovą. Maždaug 6,5 m. ilgio raketos gali nuskristi iki 500 km. Vieneto kaina - apie 10 mln. JAV dolerių (apie 24 mln. litų).
  • „Patriot“ tipo žemė-oras raketos JAV kariuomenėje nuo 1981 m. Tai mobiliosios sistemos, kurių dislokavimui pakanka vos 1 valandos. Jos taip pat skirtos numušti priešo balistines raketas. Maždaug 6 m. ilgio raketa kainuoja apie 3 mln. JAV dolerius (apie 7,2 mln. litų). Jos gali skrieti iki 160 km.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių