Prezidentas B. Obama pasakė jaudinamą atsisveikinimo kalbą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį paskutinį kartą kreipėsi į Ameriką ir pasaulį, tebeeidamas valstybės vadovo pareigas, o jo kalba buvo tiek graudus atsisveikinimas, tiek raginimas susitelkti.

Baigdamas aštuonerius darbo Baltuosiuose rūmuose metus B.Obama grįžo į jo namais anksčiau buvusį miestą – Čikagą, kad savo rinkimų kampanijos šūkį „Taip, mes galime“ pakeistų „Taip, mes tai padarėme“.

Prezidentas vardijo savo kadencijos pasiekimus: pradedant sutartimi dėl Irano branduolinės programos, baigiant sveikatos apsaugos sistemos reforma. Didžioji jo kalbos dalis buvo skirta padrąsinti savo šalininkams, sukrėstiems netikėtos respublikono Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės per lapkritį įvykusius rinkimus

B.Obama ragino juos nenuleisti rankų, kovoti už demokratiją ir kurti naują „socialinę sanglaudą“.

„Kad ir kokie būtų mūsų išoriniai skirtumai, mes šiame reikala dalyvaujame kartu“, – perspėjo jis ir pabrėžė, kad šališkumas, rasizmas ir nelygybė yra grėsmės demokratijai.

„Mes kylame arba krintame kaip vienas“, – pažymėjo jis.

„Visi mūsų, kad ir kokios partijos, turėtų pasišvęsti mūsų demokratinių institucijų atkūrimo uždaviniui“, – sakė B.Obama.

Visi mūsų, kad ir kokios partijos, turėtų pasišvęsti mūsų demokratinių institucijų atkūrimo uždaviniui.

Būsimasis prezidentas respublikonas griovė nusistovėjusias normas, žadėjo panaikinti B.Obamos politinį palikimą ir švaistėsi įžeidimais.

Tuo tarpu JAV žvalgyba atliko precedento beveik neturintį žingsnį: apkaltino Kremlių dėjus pastangas pakreipti rinkimų kampaniją D.Trumpo naudai.

Politiškai smarkiai susilpnėję demokratai, praradę kontrolę Baltuosiuose rūmuose, Senate ir Atstovų Rūmuose, taip pat daugumoje valstijų, dabar stengiasi persigrupuoti.

B.Obama tikino, kad priešakyje laukiantys darbai bus visos kartos masto iššūkis.

Emocingas finalas

Pasak jo, „tikėjimas sveiku protu, verslumu ir teisės pirmumu prieš galią“ leido Jungtinėms Valstijoms „atsispirti fašizmo ir tironijos vilionei per Didžiąją depresiją ir kurti po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusią tvarką kartu su kitomis demokratijomis“.

Po to B.Obama ištarė žodžius, kurie gali sulaukti didelio atgarsio, amerikiečiams svarstant, ar Rusija padėjo D.Trumpui laimėti Baltuosius rūmus: jis pareiškė, kad „dabar šiai tvarkai metamas iššūkis“.

„Pirmiausiai smurtaujančių fanatikų, tvirtinančių, kad kalba islamo vardu; pastaruoju metu – autokratų užsienio sostinėse, kurie laiko laisvąsias rinkas, atviras demokratijas ir pačią pilietinę visuomenę grėsme jų valdžiai, – pridūrė prezidentas. Kiekvieno iš šių dalykų mūsų demokratijai keliamas pavojus yra daug didesnio masto negu užminuotas automobilis arba raketa.“

Pagerbė savo šeimą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį apsiašarojo dėkodamas paauglėms dukroms ir „savo geriausiai draugei“ – žmonai Michelle (Mišel) – per emocingą atsisveikinimo kalbą Čikagos mieste, anksčiau buvusiame jo namais.

„Michelle LaVaughn Robinson (Mišel LaVon Robinson), mergina iš pietų rajono, pastaruosius 25 metus buvai ne tik mano žmona ir mano vaikų motina – buvai geriausia mano draugė“, – B.Obama sakė juodą suknelę vilkinčiai pirmajai šalies poniai, sėdėjusiai priešais jo tribūną.

„Ėmeisi vaidmens, kurio neprašei, ir pavertei jį savu grakščiai ir ištvermingai, stilingai ir su geru humoru“, – prezidentas sakė savo žmonai ir vienu metu išsitraukė nosinaitę ašaroms nubraukti. Tuo metu 18 tūkst. klausytojų jam audringai plojo ir šaukė.

„Naujoji karta užsibrėžusi siekti daugiau, nes buvai jai pavyzdys. Privertei mane didžiuotis. Privertei didžiuotis visą šalį“, – pridūrė B.Obama.

Čikagą savo atsisveikinimo kalbai jis pasirinko neatsitiktinai: šiame mieste Obamos susipažino; jame gimė jų dukros. Prieš šį pasirodymą prezidentas savo „Facebook“ paskyroje parašė: „Michelle ir man Čikaga yra vieta, kur visa tai prasidėjo.“

18-metė Malia (Malija) tiesiogiai klausėsi savo tėvo kalbos, bet renginyje nebuvo jos 15-metės sesers Sashos (Sašos). Šis faktas buvo itin pastebimas, bet jis pratęsė virtinę atvejų, kai paauglė nedalyvaudavo viešuose renginiuose. Toks jos elgesys sulaukė sąmojingų komentarų socialiniuose tinkluose.

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad Sasha pasiliko Vašingtone, nes ryte jos laukia mokyklos egzaminas.

Tačiau B.Obama kreipėsi į abi mergaites ir gyrė „dvi nuostabias jaunas moteris“, kuriomis jos tapo per aštuonerius šeimos gyvenimo Baltuosiuose rūmuose metus.

„Iš visko, ką esu nuveikęs per savo gyvenimą, labiausiai didžiuojuosi, kad esu jūsų tėtis“, – sakė prezidentas, o Malia, vilkinti juodos ir baltos spalvos suknelę, nubraukė kelias ašaras, apkabinta motinos.

„Esat protingos ir gražios, bet dar svarbiau, kad esi malonios, mąstančios ir kupinos aistros, – dukroms sakė B.Obama. – Ir ne vienerius metus trukusią buvimo dėmesio centre naštą nešėte labai lengvai.“

Galiausiai 55 metų prezidentas kreipėsi į viceprezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), kurį kartu su jo žmona Jill (Džil) vadino savo antrąja šeima. Šis pareiškimas išprovokavo dar vienas atsistojusių klausytojų ovacijas.

„Buvai pirmasis mano pasirinkimas, kurį priėmiau tapęs (Demokratų partijos) kandidatu – ir (šis pasirinkimas) buvo visų geriausias, – B.Obama sakė J.Bidenui. – Ne tik dėl to, kad buvai puikus viceprezidentas, bet ir todėl, kad aš papildomai įgijau brolį.“

Prezidentui baigus kalbą, visi trys Obamos išėjo į sceną ir šiltai apsikabino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kokie jau čia,kauniečiai,debilai,tikri kauniečiai jo neapkenčia,nes jau patys amerikos politologai ir žurnalistai pareiškė,kad bobuinas po savęs paliko tik chausą ir suirutę,dar drista ožio kanopos save vadint kauniečiais

Kauniečiai

Kauniečiai portretas
. Tai tolerantiškumo,pagarbos,žmogiškumo pavyzdys visam pasauliui ! Žavimės Jo meile savo šeimai ! Turėsime į ką lygiuotis. Sėkmės Jums, daugumos mūsų mylimas PREZIDENTE !

Anonimas

Anonimas portretas
Ne jaudinamą, o jaudinančią. Mokykitės žurnalistai...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių