Premjeras: A.B.Breivikui nepavyko pakeisti Norvegijos

Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas sekmadienį sakė, kad dešiniųjų ekstremistui Andersui Behringui Breivikui, kuris prieš metus išžudė 77 žmones, nepavyko pakeisti norvegų visuomenės.

„Ta bomba ir kulkomis buvo siekiama pakeisti Norvegiją. Norvegijos žmonės atsakė pasirinkdami mūsų vertybes. Žudikui nepavyko, žmonės laimėjo“, - sakė J.Stoltenbergas per žudynių pirmųjų metinių ceremoniją.

Lygiai prieš metus A.B.Breivikas susprogdino bombą prie vyriausybės pastatų Osle, taip nužudydamas aštuonis žmones, o paskui nuvyko į Utiojos salą netoli sostinės ir pradėjo šaudyti į valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovyklos dalyvius.

Saloje jis nušovė 69 žmones, daugiausia - paauglius, kurių jauniausia buvo ką tik atšventusi 14-ąjį gimtadienį.

Ekstremistas, kuriam dabar - 33-eji, sakė, kad tas atakas įvykdė siekdamas apsaugoti savo šalį nuo „musulmonų invazijos“ ir kad Darbo partiją taikiniu pasirinko dėl jos imigracijos politikos ir paramos daugiakultūrei visuomenei.

Šiai partijai priklausantis premjeras, kuris atakų metu buvo savo oficialiojoje rezidencijoje, o ne darbovietėje, sekmadienio minėjimo renginius pradėjo padėdamas vainiką netoli tos vietos, kur sprogo bomba.

Visoje šalyje planuojamos pamaldos, vainikų padėjimo ceremonijos, paminėjimo susirinkimai ir koncertas.J.Stoltenbergas dalyvaus daugelyje skausmingiausių renginių, skirtų šiam žiauriausiam Norvegijoje nusikaltimui po Antrojo pasaulinio karo paminėti.Drauge su Norvegijos karaliumi ir karaliene premjeras dalyvaus pamaldose Oslo katedroje, kurią kelias savaites po žudynių supo žmonių paliekamų rožių jūra.

14 val. 10 min. (15 val. 10 min. Lietuvos laiku) jis Utiojoje pasakys kalbą Darbo partijos jaunimui, o vėliau susitiks su Ab.B.Breiviko aukų šeimomis ir 19 val. 45 min. saloje padės antrą vainiką - beveik lygiai tuo laiku, kai A.B.Breivikas čia galiausiai buvo areštuotas po daugiau kaip valandą trukusio metodiško šaudymo.

Emocinga diena baigsis 20 val. prasidėsiančiu koncertu prie Oslo rotušės, kuriame pasirodys norvegų muzikantai ir, galbūt, Bruce'as Springsteenas ir kurio taip pat klausysis premjerasĮ sceną užlips ir norvegų folkmuzikos dainininkas Lillebjoernas Nilsenas, kuris balandžio mėnesį drauge su 40-čia tūkst. rožėmis mojavusių protestuotojų atliko A.B.Breiviko išjuokiamą dainą.

Rožės - A.B.Breiviko pagrindinio taikinio Darbo partijos simbolis - ir šį sekmadienį tikriausiai bus visur. Tuo tarpu Norvegijos futbolo profesionalų komandos prieš visas sekmadienio rungtynes aukas pagerbs tylos minute.Kaimyninės Danijos Darbo partijos premjerė Helle Thorning-Schmidt taip pat turi pasakyti kalbą Utiojoje, o JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton perdavė norvegams užuojautos dėl šios „milžiniškos tragedijos“ žinutę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
Riba tarp sveiko proto ir neadekvaciai pasauli suvokiancio neapciuopiama, ji gali net neegzistuoti. Zmogus gali nesirgti ofilialiai psichinemis laikomomis ligomis ir nekelti jokiu itarimu, todel niekad negali buti tikras jog tas su kuriuo esi kartu ir apie ji nieko blogo neitari, viena kart neissitrauks is po skverno automato...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių