Prastėjant santykiams su JAV, Kinija gręžiasi į Rusiją

  • Teksto dydis:

Kinija paragino Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) atšaukti ginklų pardavimo Taivanui sutartį, kurios vertė – beveik du milijardai dolerių. Ši ginklų pardavimo sutartis ypač supykdė Pekiną, kuris nenori, kad Vašingtonas kištųsi į regiono geopolitinę erdvę bei privertė jį atsigręžti į Rusiją.

Rusijos premjeras Dimitrijus Medvedevas ir Kinijos premjeras Li Keqiangas

Reuters/Scanpix nuotr.Rusijos premjeras Dimitrijus Medvedevas (kairėje) ir Kinijos premjeras Li Keqiangas. Reuters/Scanpix nuotr.

„JAV kompanijos, kurios prisideda prie ginklų Taivanui pardavimo, pažeidžia Kinijos suverenitetą ir saugumą. Kinijos vyriausybė ir verslas jokiomis aplinkybėmis nebendradarbiaus su tokiomis kompanijomis“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hong Lei.

Kinija bijo, kad parduodama ginklus šaliai, kurią Pekinas oficialiai laiko savo teritorija, JAV pažeidžia jos saugumą ir padės Taivanui pasiekti nepriklausomybę. Jeigu Taivanas turėtų savo ginkluotąsias pajėgas, aprūpintas JAV, tada Kinijai būtų vis sudėtingiau išlaikyti Taivaną savo dalimi.

Tuo metu Kinija šalyje priima Rusijos premjerą Dimitrijų Medvedevą, kuris ketvirtadienį baigė oficialų vizitą ir, kaip jau tapo įprasta, siekė sutvirtinti ekonominį bendradarbiavimą su Pekinu. Kadangi Rusija kenčia nuo ekonominių sankcijų, prekybos partnerių ieško Kinijoje. Abi pusės po susitikimų teigė, kad bendradarbiavimas tarp abiejų šalių stiprėja visose srityse.

„Dabar, kai pasaulio rinkos nėra palankios nei vienai iš mūsų šalių, mums reikia rasti naujus bendrus augimo taškus tam, kad padidintume ekonomikos augimą. Nors mūsų prekyba tarpusavyje plečiasi, tačiau ekonomika krenta dėl mažėjančių naftos kainų“, –teigė D. Medvedevas.

Šalys tarpusavyje pasirašė 33 bendradarbiavimo sutartis. Nors Rusijai prekyba su Kinija yra ypatingai svarbi, tačiau prekyba su Rusija sudaro tik 2 procentus visos Kinijos tarptautinės prekybos, todėl Pekinui Rusija labiau reikalinga kaip politinis partneris ir žaliavų šaltinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių