Prancūzų intelektualas B. H. Levy eina į karą su IS

  • Teksto dydis:

Po pasaulį keliaujantis prancūzų intelektualas Bernardas Henri Levy (Bernaras Anri Levi) pirmadienį Kanų kino festivalyje pirmadienį pristatė savo filmą, kuriame „parodo iš arti“ kurdų kovą su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote Irake.

„Karingu filosofu“ save vadinantis prancūzas sukūrė dokumentinį filmą apie pešmergų, kurdų sukarintų pajėgų, kovotojus, kariaujančius su IS džihadistais, pranešė festivalio organizatoriai.

„Režisierius nukeliavo 1 tūkst. kilometrų iš pietų į šiaurę išilgai Irako sienos, filmuodamas karinius vaizdus, kraštovaizdį ir vyrų bei moterų veidus, kuriuos retai pamatysi platesniame pasaulyje“, – priduriama organizatorių pranešime.

Seniai pasaulietiškus kurdus palaikančio 67 metų filosofo juostoje „Peshemerga“, kurio premjera įvyks penktadienį, nufilmuoti kurdų regioninių pajėgų ir džihadistų susirėmimai.

„Šiuo filmu siekta pagerbti tuos drąsius (kurdų) vyrus ir moteris, kurie nebijodami mirties tampa pasaulio apsauginiu pylimu nuo „Islamo valstybės“, – sakoma kompanijos „Margo Cinema“ pranešime.

Nors IS „veikia drąsiai prieš kamerą pjaudami gerkles bejėgiams įkaitams, jie išsibėgioja kaip triušiai“ susidūrę su kurdais, pernai rašė prancūzas žurnalui „Wall Street Journal“.

Prancūzijoje garsus mąstytojas, vadinamas tiesiog BHL, sugebėjo įtikinti prancūzų prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) padėti Libijos sukilėliams nuversti buvusį diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį) 2011 metais.

Kitais metais tame pačiame festivalyje prancūzas pristatė savo dokumentinę juostą „The Oath of Tobruk“, kurioje pasakojo apie jo vaidmenį formuojant tarptautinę koaliciją sukilėliams paremti.

Vienas to meto kritikų juostą pavadino „didžiule ode Bernardui-Henri Levy, kurią papasakojo Bernardas-Henri Levy, režisavo Bernardas-Henri Levi ir kurioje vaidino Bernardas-Henri Levy“.

Kino pasaulio naujienų žurnalas „Variety“ parašė, kad „pasaulio politikos įvykių stebėtojai nustebs sužinoję, jog B.H. Levy yra atsakingas už Kadhafi režimo žlugimą“.

Filmo režisierius toliau buvo kaltinamas už tai, kad parodė „Libijos dykumą truputį geriau nei GQ madų fotosesiją“ dėl jam būdingų nepriekaištingai išlygintų baltų marškinių.

Tačiau 1994 metų B.H.Levy filmas „Bosna!“ apie bergždžius prašymus surengti tarptautinę intervenciją karui Bosnijoje nutraukti sulaukė didžiulio pripažinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių