Prancūzijos prezidentas E. Macronas aplankė Malį

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį lankė prancūzų karius Malio šiaurėje kovojančius su džihadistais, ir paragino šios šalies vadovus siekti spartesnės pažangos įgyvendinant 2015 metais pasirašytą taikos sutartį.

Pirmosios savo darbo prezidento poste savaitės pabaigoje E.Macronas atskrido į Gao, neramiojo šiaurinio regiono Malyje miestą, kuriame susitiko su savo kolega Malio prezidentu Ibrahimu Boubacaru Keita (Ibrahimu Bubakaru Keita).

A.Macronas turėjo progą pademonstruoti savo išmanymą gynybos ir saugumo srityje maždaug 1600 prancūzų karių, dislokuotų Gao didžiausioje karinėje prancūzų bazėje užsienyje. Prancūzai dalyvauja didesnėje kovos su terorizmu misijoje „Barkhane“ („Barchanas“) Sahelio regione. Ši misija vienija penkias šalis – Malį, Mauritaniją,Nigerį, Čadą ir Burkina Fasą; jos štabą Prancūzijos kariškiai įkūrė Ndžamenoje.

E.Macronas pabrėžė savo norą, kad Malio vyriausybė būtų aktyvesnė įgyvendinant 2015 metų taikos sutartį, kuriai kelia grėsmę neveiklumas ir varžytuvės tarp ginkluotų grupuočių, veikiančių šiaurėje ir pasirašiusių taikos sutartį.

„Aš norėčiau, kad būtų paspartintas“ sutarties įgyvendinimas, sakė E.Macronas per spaudos konferenciją, turėdamas omenyje vadinamąją Alžyro sutartį, labiausiai galinčią užtikrinti Malio saugumą.

Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai didelį šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos.

Malyje nuo 2013-ųjų liepos veikia Jungtinių Tautų tarptautinė operacija „Minusma“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių