Prancūzijos prezidentas: Britanija brangiai sumokės dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pasiuntė vieną rimčiausių įspėjimų Didžiajai Britanijai, kad šaliai teks brangiai sumokėti už savo sprendimą palikti Europos Sąjungą (ES), ir išreiškė susirūpinimą dėl finansų rinkų.

Jis paprašė ES lyderių būtų „griežtiems“ per derybas dėl Britanijos išėjimo, kad būtų išvengta rizikos, jog kitos šalys paseks britų pavyzdžiu ir panorės palikti Bendriją.

Taip pat jo komentaruose buvo jaučiamas susirūpinimas dėl finansų rinkų, nes penktadienį svaro kursas patyrė didžiausią nuosmukį nuo birželio, kai britai per referendumą apsisprendė išeiti iš ES.

„Privalo būti grėsmė, rizika ir kaina, kitaip mūsų derybos gerai nesibaigs ir mums neišvengiamai iškils (blogų) ekonominių bei žmogiškųjų pasekmių“, – ketvirtadienį vakare sakė F. Hollande'as.

„Britanija nusprendė dėl „Brexit“ – manau, netgi dėl kieto „Brexit“. Ką gi, mums reikia nueiti visą kelią dėl Britanijos valios palikti Europos Sąjungą“, – pridūrė jis.

„Privalome būti tvirti“, nes kitaip „Europos Sąjungos principais bus abejojama“, – sakė Prancūzijos lyderis. Tokiu atveju „kitos šalys gali sugalvoti palikti ES, kad gautų tam tikros naudos, bet netektų patirti jokių neparankių aspektų arba (laikytis) taisyklių“, pabrėžė jis.

Prancūzijos prezidentas sakė kalbą Jacques Delors'o (Žako Deloro) instituto, įkurto buvusio Europos Komisijos prezidento, 20-ojo jubiliejaus minėjimo renginyje.

Jis sakė, kad J. Delors'as „taip pat susidūrė su Jungtinės Karalystės išprovokuotomis krizėmis“ ir pažymėjo, kad velionė britų premjerė Margaret Thatcher (Margaret Tečer) devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje susitarė dėl Britanijos kasmet mokamų kelių milijardų eurį į Bendrijos iždą. Tačiau didelę dalį šios sumos susigrąžins.

M. Thatcher „norėjo likti Europoje, bet pageidavo už tai čekio“, – sakė jis.

„Dabar Britanija nori išeiti, bet nenori nieko mokėti. Taip negalima“, – pridūrė Prancūzijos lyderis.

Galingosios ES šalys, norinčios nuslopinti Bendrijoje kylančią euroskepticizmo bangą, stengiasi laikytis griežtos pozicijos Britanijos atžvilgiu. Jos perspėjo, kad jokios neformalios derybos su Londonu negali prasidėti, kol bus aktyvuotas ES sutarties 50-asis straipsnis ir pradėta išstojimo procedūra.

Th. May vyriausybė ir partija nesutaria, kaip palikti ES: „kietai“ ar „minkštai“.

„Kietas“ išėjimas reikštų staigų visų ryšių su ES institucijomis nutraukimą, išėjimą iš bendrosios rinkos. Tokiu atveju Britanija prekiaudama su užsieniu turėtų kliautis vien Pasaulio prekybos organizacijos taisyklėmis.

Privalo būti nepalenkiama

Europos Sąjunga privalo būti „nepalenkiama“, kai nagrinės Didžiosios Britanijos reikalavimus dėl išėjimo iš Bendrijos, penktadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

„Negalite viena koja būti čia, o kita – ne“, – sakė jis per konferenciją Paryžiuje ir įspėjo, kad Britanija rizikuoja „sutrypti viską, kas buvo pastatyta“ per šešis Europos integracijos dešimtmečius.

„Šiuo atžvilgiu negalime nusileisti. Matau (Britanijos) manevrus“, – sakė J.-C. Junckeris.

Šie komentarai buvo nukreipti į britų premjerę Theresą May (Teresą Mei) – pastaroji trečiadienį pareiškė, kad nori pasitraukimo iš ES sutarties, suteiksiančios Britanijai „maksimalią laisvę“ veikti Europos bendrojoje rinkoje, tačiau išlaikyti imigracijos kontrolę.

Th. May sakė, kad aktyvuos derybas su Briuseliu dėl išėjimo iš ES iki kitų metų kovo pabaigos.

Jos kalbos apie imigraciją pakurstė nerimą dėl galimo „kieto Brexit“ ir išprovokavo staigų svaro kurso nuosmukį. Visgi Th. May išsakyta pozicija atveria sceną Britanijos deryboms su Europos lyderiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Nei velnio ! Anglija tik laimės, o ES utopija pralaimėjo jau dabar ir jau ateina EUXIT visur !.

ogi

ogi portretas
skotlandjardas turi klausyti czv nurodymu kas bebutu juk jie 1 kraujo ir to pacio mastymo... skaldyk ir valdyk...

Kęstas

Kęstas portretas
Britanija pasiruošusi mokėti už Brexit. Donaldas Trumpas ruošiasi įvesti 45 procentų muitus Kinijai ir 35 procentų muitus Meksikai. Be abejonės, daugelis verslų JAV atsigautų. Tai padės gauti geriau apmokamus darbus daugeliui amerikiečių. To paties siekia valdančioji partija Jungtinėje Karalystėje. Brexitas yra kietas. Nuo 2019 metų pavasario Jungtinė Karalystė mokės muitus, eksportuodama į Lietuvą. Bet ir mes, ir kinai mokėsime muitus, siūlydami prekes ir paslaugas Jungtinėje Karalystėje. Tai padės gauti geriau apmokamus darbus daugeliui britų, tame tarpe ir lietuvių kilmės britų. Mums vertėtų reikalauti tokių pat muitų prie Europos Sąjungos sienų prekėms iš Kinijos. Mums taip pat reikalingos gerai apmokamos darbo vietos. Mes vis dar atsimename, kaip dirbti su linais. Šį lietuvišką verslą neteisėtai nukonkuravo komunistinė ir diktatoriška Kinija. Daugiau apie tai, guglinant žodžius: mokslas-studijos- ekonomika.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių