Prancūzijos politinio elito siaubas, vardu Mimi

Paparacų motina, politikos ir verslo paslapčių saugotoja bei gandų platintoja. Apie Prancūzijos elitą žinanti tai, ko nežino kiti mirtingieji. Moteris, galinti prezidentą paversti eiliniu lovelasu politiku, o eilinį politiką – prezidentu. Michele Marchand, dar vadinama Mimi, – pilkasis Eliziejaus rūmų kardinolas, kurio galios paslaptį ryžosi išsiaiškinti Prancūzija.

Per daug karšta

Mimi yra visur, tik dažniausiai ji lieka nepastebima. Dėl šios priežasties M.Marchand nedažnai patenka į kadrą ir rasti jos nuotraukų fotoagentūrų archyve – misija beveik neįmanoma. Tačiau jei tai pavyksta, pirmą kartą išvydę ją priversti aiktelėti iš nuostabos. Mimi – visiška priešingybė ne tik išpuoselėtam pirmosios šalies ponios įvaizdžiui: ji nedaug ką bendra turi ir su ta prašalaičių vaizduotėje sukurta moterimi, kuri lengvu kojos stumtelėjimu atveria bet kurias Eliziejaus rūmų duris. Veikiau patogi nei stilinga apranga ir šukuosena, skubančio žmogaus laikysena ir aplinką skenuojantis žvilgsnis, vietoj plačios porcelianinės šypsenos – kietai sučiauptos lūpos.

Dar neseniai ją galima buvo išvysti Nicolas Sarkozy oficialiuose renginiuose, dabar ji lydi Brigitte Macron. Tačiau Mimi mieliau lieka antrajame plane, iš kur ir tampo vadeles. Tą, sako, patyrę ir trys prancūzų žurnalistai Jeanas-Michelis Decugis, Marcas Leplongeon ir Pauline Guena, parašę knygą apie M.Marchand neišradingu pavadinimu "Mimi".

Dar neseniai ją galima buvo išvysti Nicolas Sarkozy oficialiuose renginiuose, dabar ji lydi Brigitte Macron. Tačiau Mimi mieliau lieka antrajame plane, iš kur ir tampo vadeles.

Bandę pakalbinti gandus apie žvaigždes noriai platinančius paparacus, knygos autoriai jų neįtikino kalbėti net anonimiškai. "Per daug karšta. Jūs nežinote, su kuo susiduriate", – įspėjo vienas paparacas. Vieni žmonės, galėję daug papasakoti apie M.Marchand, atsisakė patys, nes jau buvo turėję nemalonumų su Mimi. Buvo ir tokių, kurie susitikimus su knygos autoriais atšaukė paskutinę minutę.

Apie tai, kokia karšta tema, leido suprasti ir mįslingi asmenys, įsibrovę į vieno biografijos autoriaus namus: palikę akivaizdžių įsilaužimo žymių jie nieko nepavogė.

Nepaisant šios įtampos, prieš keletą savaičių 200 puslapių nedidelio formato knyga "Mimi" išvydo dienos šviesą. Saugumo sumetimais, ji spausdinta ne Prancūzijoje, bet neįvardijamoje užsienio valstybėje. Knygos, kurioje bandoma atsakyti į klausimą, kas gi yra 71-ų M.Marchand, viršelis iškalbingas: ant jo – ne pačios M.Marchand nuotrauka, bet specialiai sulietas Macronų poros atvaizdas.

Automobiliai ir klubai

Kai kas pačios Mimi gyvenimą vadina romanu, vertu gero bulvarinio leidinio. Prisiekusio komunisto šeimoje 1947-aisiais gimusi M.Marchand gyvenimo cukraus ir druskos paragavo anksti. Būdama šešiolikos metų išsikraustė iš tėvų namų, pastojo, ištekėjo, susilaukė dviejų vaikų. Kurį laiką dirbo automobilių dirbtuvėse, vėliau laimę bandė JAV – užsiėmė namų ir automobilių renovavimu.

Grįžusi į Paryžių ji atrado naktinį gyvenimą ir ėmėsi lesbietėms skirtų barų verslo. Sakoma, kad čia užsukęs vienas vidaus saugumo tarnybos agentas taip įsimylėjo Mimi, kad nebeatlaikė jo retransliuojamų žinių ir jai nebeliko nieko kito kaip tik tapti Prancūzijos bulvarinės žiniasklaidos pioniere.

Tiesa, prieš galutinai pasinerdama į paskalų verslą, Mimi pažino belangės duonos skonį – teista dėl finansinių klastočių ir marihuanos kontrabandos. Oficialiai ištekėjusi buvo dusyk, vienas sutuoktinis – nusikaltėlis, kitas – policijos pareigūnas.

Byla apie kiekvieną

Savo pašaukimą Mimi atrado 1996-aisiais, kai ėmė dirbti paskalų leidiniui "Voici". Vokietijos žiniasklaidos koncerno "Bertelsmann/Gruner+ Jahr" įkurtas savaitraštis milijoniniu tiražu skleisdavo skandalingą informaciją ir nuolat sulaukdavo teisėsaugos priekaištų dėl pažeistos teisės į privatumą. Geriausiais laikais "Voici" buvo vienas Prancūzijos moterims skirtų leidinių lyderių, o tiražas siekė 600 tūkst. egzempliorių.

Redakcijos vadovai neslėpė M.Marchand svarbos: 90 proc. leidinio skleidžiamos informacijos šaltinis buvo Mimi, kuri turėjo kompromituojančių žinių apie visas šalies garsenybes.

Mimi klestėjimas "Voici" baigėsi po to, kai buvo paskelbtas išgalvotas interviu su Paryžiuje žuvusios princesės Dianos asmens sargybiniu, M.Marchand turėjo palikti leidinį. "Be Mimi neįmanoma leisti "Voici", – vėliau guodęsis vienas leidinio vadovų.

Sulaužytas tabu

M.Marchand nebeliko "Voici", tačiau iš Prancūzijos politinės aukštuomenės paribių ji niekur nedingo. 2006 m. jos iniciatyva žurnale "Closer" paviešinta maudymosi kostiumėlį dėvinčios tuometės kandidatės į prezidentus Segolene Royal nuotrauka prilygo žemės drebėjimui. Socialistė, galėjusi tapti pirmąja Prancūzijos prezidente moterimi, tapo pirmąja politike, kurią, dėvinčią maudymosi kostiumėlį, išvydo prancūzai.

Tądien, kai žurnalo "Closer" skaitytojai išvydo jos tiurkio spalvos bikinį, aktyvios politikės įvaizdis išsisklaidė: S.Royal ūmai virto žavia kito žinomo politiko, Francois Hollande'o, sugyventine, išlaikusią nepriekaištingą figūrą net ir po keturių gimdymų. "Ir jai 53!" – lakonišku komentaru žurnalas sugretino S.Royal amžių ir išvaizdą.

Mimi pradėjo naują Prancūzijos viešojo gyvenimo tradiciją: iki tol Prancūzijos politikos elito asmeninis gyvenimas buvo tabu. Francois Mitterand’as galėjo netrukdomas gyventi savo dvigubą gyvenimą – dešimtys žurnalistų žinojo apie jo nesantuokinę dukrą, tačiau iš to nedarė sensacijos.

Michele Marchand

Pasala prezidentui

2007-aisiais Mimi dalyvavo kuriant aukštuomenės paskaloms skirtą tinklalapį "PurePeople", kurį vėliau pardavė už solidžią sumą – pusę milijono eurų. 2011-aisiais įkūrė fotoagentūrą "Bestimage", kuri maitina viešąją erdvę garsenybių privataus gyvenimo akimirkomis – taip pat ir skandalingomis.

Nekas neabejoja, kad tai jos pastangomis 2014-ųjų sausį "Closer" paskelbė naują sensaciją: aprašė tuomečio prezidento romaną su aktore. Istorija iliustruota fotografijomis, kuriose matyti pas mylimąją Julie Gayet senu motoroleriu skubantis Francois Holland'as.

Prancūzija patyrė naują sukrėtimą. Paprasti piliečiai šlavė "Closer" iš kioskų, leido pastarajam pasiekti naują tiražo rekordą, žurnalo portalo lankomumas pašoko 800 procentų, o tuometė F.Hollande'o partnerė, faktinė šalies pirmoji ponia Valérie Trierweiler atsidūrė ligoninėje, jos santykiai su prezidentu iširo.

Prancūzijos elitui tapo aišku: geriausia nuo Mimi apsiginti palaikant su ja draugiškus ryšius. Sako, taip savo draugams pataręs ir vienas laikraščio "Le Monde" savininkų Xavieras Nielis. Milijardus užsidirbęs iš telekomunikacijos bendrovių "Free" ir "Iliad", kaip ir Mimi, žino, kaip atrodo pasaulis pro areštinės langą: nemalonumų su teisėsauga turėjo dėl kaltinimų sąvadavimu bei dėl to, jog slėpė mokesčius.

"Jis žino jos darbo kokybę ir ryšius", – vėliau rašė "Vanity Fair". O Mimi ryšiai, sakoma, siekia Eliziejaus rūmus ir Vidaus reikalų ministeriją, satyros savaitraštį "Canard enchaine" ir naujienų televiziją BFM-TV. Ši moteris gali užgesinti gaisrą, atgauti iš paparacų nuotraukas, padaryti nekenksmingas paskalų bombas, sako "Vanity Fair".

X.Nielis nė neslepia: kai 2016-aisiais B.Macron, kurią jis, žinoma, vadina vardu, pasiskundė dėl skleidžiamų gandų apie ją ir jos santuoką, jis supažindino Brigitte ir Mimi.

Pranašingosios maudynės

Pasikeitė Prancūzijos prezidento pavardė, bet Mimi įtakos galia ir apetitas – ne. 2016-ųjų pavasarį apie prezidento rinkimus mąstančiai Macronų porai nebebuvo priežasties nerimauti, kad "Voici" ar "Closer" paskelbs kompromituojančių nuotraukų. Mimi garantavo B.Macron, kad pati neužsakė paparacams tykoti Macronų. Dar pora Mimi skambučių telefonu – ir Macronai galėjo būti tikri: nieko kompromituojamo niekas neturi, jokių nuotraukų, kurias būtų būtina išpirkti.

Tačiau Mimi, užėmusiai Macronų informacinio lauko apsaugininkės poziciją, tuo neapsiribojo. Ji suplanavo kontrpuolimą.

"Visa Prancūzija kalba apie jųdviejų amžiaus skirtumą. Tu esi graži, jūs turite rodytis kartu. Jie praregės", – Prancūzijos žiniasklaidos teigimu, maždaug tokie Mimi žodžiai įtikino Brigitte tapti daugiau nei vien tuomečio švietimo ministro sutuoktine.

2016-ųjų vasarą klausydami Mimi rekomendacijų, Macronai išvyko į Biarico paplūdimį Prancūzijos pietvakariuose, kuriame juos "netikėtai" užklupo paparacas. Netrukus "Paris match" viršelyje prancūzai išvydo naują viltį: Macronų porą. Lengvai apsirengęs E.Macronas (maudymosi šortai, polo marškinėliai), laikantis už rankos savo buvusią mokytoją Brigitte, dėvinčią tobulą figūrą pabrėžiantį vientisą maudymosi kostiumėlį. Pačiame žurnale – istorija apie Macronų atostogas, pasivaikščiojimus po vietos nudistų pliažą. Savaime suprantama, jokių itin pikantiškų kadrų – tik idiliški vaizdai ir padorumo ribų neperžengiantis sutuoktinių kūnų kontaktas.

Tų pačių metų rudenį E.Macronas pranešė dalyvausiantis prezidento rinkimuose, juos sensacingai laimėjo ir nusprendė toliau dirbti su M.Marchand.

Kaip vėliau konstatavo "Liberation", Prancūzijos politikai netruko suprasti blizgių žurnalų viršelių naudą: per grožio salonuose ar gydytojų laukiamuosiuose sudėtas žurnalų stirtas galima užmegzti ryšį su tauta.

Išrinktieji ir išvytieji

Kaip teigia biografijos autoriai, M.Marchand 2017-ųjų gegužę pasirūpino išskirtine (bet oficialiai neįteisinta) sutartimi rūpintis privačiu Macronų poros įvaizdžiu. Jos pilni Eliziejaus rūmai, ji dalyvauja planuojant prezidento keliones. Kad paneigtų gandus, esą E.Macronas yra netradicinės seksualinės orientacijos, Mimi primygtinai rekomendavo jo sutuoktinei dėvėti mini sijonus ir batelius aukšta pakulne.

Šiandien pirmosios ponios garderobe – ypač daug aksesuarų ir drabužių iš prabangos prekių ženklams atstovaujančių namų LVMH.

M.Marchand kiekvieną ketvirtadienį apsilanko Eliziejaus rūmuose, o jos "Bestimage" faktiškai tapo rūmų fotografų komanda, kuriai stebuklingu būdu pavyksta įamžinti pirmąją porą ir neoficialioje aplinkoje.

Mimi sukurto pasaulio vaizdas nebus visiškai užbaigtas nepaminėjus, kad LVHM vadovauja turtingiausias Europos žmogus Bernard’o Arnault, kurio dukra Delphine – LVHM vykdančioji viceprezidentė – X.Nielio širdies dama, jam pagimdžiusi dukrą.

M.Marchand kiekvieną ketvirtadienį apsilanko Eliziejaus rūmuose, o jos "Bestimage" faktiškai tapo rūmų fotografų komanda, kuriai stebuklingu būdu pavyksta įamžinti pirmąją porą ir neoficialioje aplinkoje. Pavyzdžiui, vasarojančią B.Macron ir dėvinčią trumpučius šortus ar važiuojančią dviračiu.

Tai, kad paparacų agentė režisuoja prezidento kasdienybę atspindinčius siužetus, anot apžvalgininkų, prieštarauja E.Macrono pažadams nenaudoti bulvarinės žiniasklaidos savo privačiam gyvenimui atskleisti. Mimi dirba beveik vien su garsenybių gyvenimo kroniką atspindinčiais "Voici", "Gala" ir "Paris Match". Šie leidiniai nesiskundžia, kai prezidento atstovė spaudai Sibeth Ndiaye sako meluosianti tam, kad apgintų prezidentą.

Didieji laikraščiai "Le Figaro", "Le Monde" ar "Liberation" nejaučia Mimi globos ir ypatingos prezidento malonės. Todėl nelabai ką testebina E.Macrono komandos sprendimas iškeldinti iš Eliziejaus rūmų dar nuo Charles’o de Gaulle’io laikų čia veikusį naujienų agentūrų biurą.

"Kuo mažiau politikos žiniasklaidos skelbia žinias tiesiai iš rūmų, tuo didesnė Mimi įtaka", – konstatuoja Paryžiuje dirbantis austrų žurnalistas Stefanas Braendle. "Bestimage" – geriausia E.Macrono politinių naujienų agenūra", – sarkazmo neslėpdami teigia knygos apie M.Marchand autoriai.

"Le Monde" vis dar stebisi, kaip paprastai bulvarinės žiniasklaidos Mata Hari įsitvirtino artimiausioje Macronų aplinkoje: "Prezidentinė pora su pastebimu lengvabūdiškumu atvėrė duris paparacų karalienei, kuri ilgą laiką sukiojosi naktinių klubų užkulisiuose ir pabuvojo kalėjime".



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Dar pora Mimi skambučių telefonu – ir Macronai galėjo būti tikri: nieko kompromituojamo niekas neturi, jokių nuotraukų, kurias būtų būtina išpirkti" - barakuda barakudą visuomet supranta... kol jų keliai nesusikryžiuoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių