Prancūzijos policija D.Straussą-Kahną išlaikė per naktį

Buvusį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą Dominique'ą Straussą-Kahną, įtariamą dalyvavus orgijose Paryžiuje ir Vašingtone su prostitutėmis, už kurias mokėjo verslininkai, policijos pareigūnai išlaikė per naktį.

62 metų buvusį socialistų ministrą, kuris iki praėjusių metų buvo laikomas vienu pagrindinių kandidatų, galinčių pakeisti Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy, antradienį buvo iškviestas kaip liudininkas, bet dabar prokurorai sako, kad jis yra įtariamasis.

Jis pats atvyko į policiją šalies šiaurėje esančiame Lilio mieste, o prokurorai paskelbė, kad jis bus sulaikytas dėl įtarimų „kursčius organizuotos gaujos sąvadavimą sunkinančiomis aplinkybėmis“ ir „netinkamai naudojus kompanijos lėšas“.

Magistrato teisėjas dabar spręs, ar įrodymai paremia kaltinimus dėl šių ir kitų galimų pažeidimų. Jis gali būti išteisintas, apkaltintas ir paleistas už užstatą arba grąžintas kardomajam kalinimui iki teismo.

Vėlai antradienį teisėjas pratęsė D.Strausso-Kahno sulaikymą dar 24 valandoms iki ketvirtadienio ryto, sakė vienas informuotas šaltinis.

Be kaltinimų jis gali būti laikomas daugiausia 96 valandas, tačiau nemanoma, kad areštinėje jis liks ilgiau nei 48 valandos.

Pagal Prancūzijos įstatymus, už organizuotą sąvadavimą sunkinančiomis aplinkybėmis skiriama kalėjimo iki 20 metų bausmė, o už pelnymąsi iš grobstymo - kalėjimas iki penkerių metų ir didelė bauda.

Tarp tardymų tarptautinis politikas ir milijonierius turi būti laikomas spartietiškoje 7,5 kv.m ploto kameroje su paprastu čiužiniu, kriaukle ir tupimu tualetu.

Tyrimą atliekantys magistrato teisėjai nori išsiaiškinti, ar jis žinojo, kad moterys, linksmindavusios jį per vakarėlius restoranuose, viešbučiuose ir svingerių klubuose Paryžiuje, keliose kitose Europos sostinėse ir Vašingtone, buvo apmokamos prostitutės.

Pareigūnai taip pat sieks nustatyti, ar D.Straussas-Kahnas žinojo, kad palydovėms buvo mokama pinigais, kuriuos jį priimdavę šeimininkai per apgavystes gavo iš vienos prancūzų viešųjų darbų bendrovės. Vienas tų priimančių asmenų joje dirbo aukšto rango vadovu.

Pats mokėjimas prostitutei Prancūzijoje nėra nusikaltimas, tačiau gali būti baudžiama už pelnymąsi iš prostitucijos ir bendrovės lėšų pasisavinimą siekiant sumokėti už seksą.

Buvęs TVF vykdomasis direktorius pripažįsta, kad gyvena nevaržomą seksualinį gyvenimą, bet neigia kaip nors prisidėjęs prie sąvadavimo ar korupcijos ir užsiminė, kad neigs padaręs ką nors, kas būtų kriminalinis nusižengimas.

Jo advokatas Henri Leclercas yra sakęs, kad jo klientas galėjo nežinoti, kad linksminosi su prostitutėmis. „Jis visai galėjo nežinoti, nes, kaip galite įsivaizduoti, tokiuose vakarėliuose ne visada būni apsirengęs ir aš kviečiu jus atskirti nuogą prostitutę nuo bet kurios kitos nuogos moters“, - gruodį radijui „Europe 1“ sakė advokatas.


Šiame straipsnyje: Dominique'as Straussas-Kahnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių