Prancūzijos pietuose suimtas į užsienį pabėgęs Kazachstano oligarchas M.Abliazovas

  • Teksto dydis:

Kazachstano režimą įnirtingai kritikavęs bankininkas Muchtaras Abliazovas, kuris buvo pabėgęs į užsienį, trečiadienį buvo suimtas netoli Kanų pietryčių Prancūzijoje ir dabar laukia galimos ekstradicijos, nurodė prokurorai.

Buvęs Kazachstano energetikos ir prekybos ministras, tapęs opozicijos lyderiu, o vėliau pabėgęs iš šalies, kai buvo apkaltintas milijardų dolerių grobstymu, buvo suimtas trečiadienį Muan Sartu kaime, už maždaug 10 kilometrų nuo Prancūzijos Rivjeros kurorto Kanų, pagal Ukrainos išduotą arešto orderį.

Vietos teismo, nagrinėjančio šią bylą, prokurorė Solange Legras (Solanž Legra) sakė naujienų agentūrai AFP, kad M.Abliazovas tikriausiai bus laikomas kalėjime, kol pareigūnai išnagrinės ekstradicijos prašymus ir nuspręs, ar sulaikytasis turi būti išsiųstas iš šalies. Šis procesas truks ne mažiau nei 40 dienų.

Anksčiau buvęs artimas valdančiajam Kazachstano elitui M.Abliazovas 2002 metais buvo nuteistas už piktnaudžiavimą valdžia ir neteisėtos verslo veiklos, kai kartu su kitais įkūrė opozicijos partiją ir ėmėsi jai vadovauti. Ta byla daugelio buvo vertinama kaip mėginimas jį nutildyti.

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas savo šaliai vadovauja jau beveik 22 metus. Per šį laikotarpį Kazachstane buvo imtasi ekonomikos reformų, o energetikos išteklių turtingos šalies ūkis suklestėjo, tačiau joje taip pat buvo naudojamos griežtos priemonės prieš politinius oponentus ir skundžiamasi dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Kai buvo paleistas, M.Abliazovas grįžo į finansų sektorių ir vadovavo Kazachstano bankui BTA, tačiau 2009 metais pabėgo į Didžiąją Britaniją, kai buvo apkaltintas milijardų dolerių grobstymų ir valstybinių ir investicinių fondų.

Vėliau jis išvyko iš Londono, ir nuo to laiko jo buvimo vieta nebuvo žinoma.

Trys šalys - Kazachstanas, Rusija ir Ukraina - reikalauja jį išduoti.

S.Legras sakė, kad Prancūzija ir Kazachstanas nėra pasirašę ekstradicijos sutarties, o Rusija gali nebebūti suinteresuota jo persekioti.

"Taigi nagrinėjame prašymą dėl ekstradicijos, pateiktą Ukrainos, kuri BTA bankas taip pat turėjo kai kurių interesų", -  nurodė ji.

M.Abliazovo žmona ir šešiametė dukrelė gegužę buvo deportuotos į Kazachstaną iš Italijos be teisės pateikti apeliaciją, o šis žingsnis šalyje išprovokavo didelį skandalą.

Italijos dienraščio "La Stampa" paskelbtame pranešime du kiti M.Abliazovo vaikai paragino Prancūzijos valdžią neišduoti jų tėvo Ukrainai.

"Žinome, kad Ukrainos pareigūnai veikia Kazachstano vardu, nes mūsų tėvas yra svarbiausias diktatoriaus Nazarbajevo politinis oponentas", - rašo Madina ir Madijaras Abliazovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių