Prancūzijos parlamento rinkimuose – E. Macrono partijos triumfas

  • Teksto dydis:

Naujojo Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) centro partija „Respublika, pirmyn“ drauge su sąjungininke „MoDem“ užsitikrino 458-468 vietas Nacionalinėje asamblėjoje, rodo preliminarūs parlamento rinkimų antrojo rinkimų rato rezultatai.

Belgijos leidinio „Le Libre Belgique“ duomenimis, dešiniųjų respublikonų partija gavo 68-74 mandatų.

Socialistai kartu su sąjungininkais gavo 19-25, kairioji „Nepavergta Prancūzija“ su komunistais 8-14, o E. Macronui prezidento rinkimuose pralaimėjusios Marijos Le Pen „Nacionalinis frontas“ – vos 2-4 vietas parlamente.

Dar šešias vietas gaus nepriklausomi kandidatai.

„Kantar Sofres“ apklausų duomenimis, E. Macrono partija kartu su d sąjungininkais centristais gaus 360, dešinieji respublikonai su sąjungininkais – 133, socialistai su sąjungininkais – 46, „Nepavergta Prancūzija“ su komunistais – 26, kraštutinis dešinysis „Nacionalis frontas“ – 6, o taip pat 6 vietas parlamente – kitų politinių partijų ir judėjimų atstovai.

Socialistų partijos vadovas Jeanas-Christophe'as Cambadelis (Žanas-Kristofas Kambadelis) sekmadienį pranešė pasitraukiąs iš šio posto, jo vadovaujamai partijai patyrus fiasko šalies parlamento rinkimuose.

„Socialistų pralaimėjimas neginčijamas. Kairiosios jėgos privalo keistis iš esmės – tiek išore, tiek vidumi. Jos turi pradėti naują ciklą, kad galėtų tinkamai pasipriešinti neoliberalizmui ir nacionalizmui“, – jį cituoja Paryžiaus žiniasklaida.

Prancūzijos konservatorių lyderis po pralaimėjimo savo partiją paskelbė pagrindine opozicija.

Respublikonų lyderis Francois Baroinas (Fransua Baruanas) sekmadienį po parlamento rinkimų palinkėjo E. Macronui „sėkmės“, nes, pasak jo, nori, kad Prancūzijai pavyktų.

F. Baroinas sakė, jog jo partijos deputatai žemuosiuose parlamento rūmuose sudarys pakankamai stiprų bloką, kad galėtų reikšti savo nuomonę.

Parlamente ir M. Le Pen 

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) sekmadienį pirmą kartą buvo išrinkta į šalies parlamentą, bet tai karčiai saldi pergalė, nes jos Nacionalinis frontas (FN) patyrė skaudų pralaimėjimą.

Jos euroskeptiškam, antiimigraciniam FN nepavyko pasinaudoti populizmo banga, kuri padėjo į valdžią iškilti Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) Jungtinėse Valstijose ir paskatino britus referendume nubalsuoti už išstojimą iš Europos Sąjungos.

M. Le Pen sakė, kad jos partija laimėjo „mažiausiai“ šešias vietas 577 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje, nors kažkada ji vylėsi, kad FN bus pagrindinė opozicija E.Macrono centristų judėjimui „Respublika, pirmyn!“ (REM).

Vis dėlto M. Le Pen sakė, kad FN „yra vienintelė pasipriešinimo jėga prieš bloką, kuris atstovauja oligarchijos interesams



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių