Prancūzijos parlamentas iš konstitucijos išbraukia „rasę“ ir įtraukia lyčių lygybę

  • Teksto dydis:

Prancūzų parlamentarai, perrašydami prieš 60 metų priimtą konstituciją, trečiadienį sutiko išbraukti iš jos žodį „rasė“ ir įtraukti į ją draudimą diskriminuoti lyties pagrindu.

Įrodinėdami, kad nėra tokio dalyko kaip rasė, ir dešiniųjų, ir kairiųjų parlamentarai sutiko išbraukti šį žodį iš konstitucijos 1 straipsnio, kuris sako, kad visi piliečiai yra lygūs prieš įstatymą „nepriklausomai nuo kilmės, rasės ar religijos“.

Vietoje žodžio „rasė“ jie įrašė žodį „lytis“ ir dabar naujame straipsnio projekte sakoma, kad visi piliečiai yra lygūs, „nepriklausomai nuo lyties, kilmės ar religijos“.

Terminas „rasė“ į pirmąją pokarinę Prancūzijos konstituciją buvo įtrauktas 1946 metais, siekiant pasiųsti žinią, kad valstybė nebetoleruos nacių ir jų kolaborantų „Viši“ režimo rasistinių idėjų.

1958-aisiais Prancūzijai pereinant nuo parlamentinio prie prezidentinio valdymo ir koreguojant konstituciją, šis žodis buvo paliktas, bet pastaraisiais metais politikai iš Prancūzijos teritorijų Karibuose ir Indijos vandenyne ragino jį išbraukti.

Debatai atspindėjo šio JAV ir Didžiojoje Britanijoje plačiai vartojamo termino opumą Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose žemyninės Europos dalyse.

AFP/Scanpix nuotr.

Per 2012 metų rinkimų kampaniją buvęs socialistų prezidentas Francois Hollande`as pažadėjo palikti žodį „rasė“ istorijos knygoms.

„Nėra jokių skirtingų rasių“, – sakė jis ir pareiškė, kad šiam terminui „nėra vietos Respublikoje“.

Jo varžovas Nicolas Sarkozy peikė pasiūlymą taisyti konstituciją.

„Jei ištrinsime žodį „rasizmas“, ar tai reiškia, kad jis daugiau neegzistuos? Tai absurdas!“ – protestavo jis.

Konstituciją peržiūrinčios komisijos nariai iš įvairių partijų taip pat įtvirtino lyčių lygybės principą. Feministai šį žingsnį laiko smarkiai pavėluotu.

Tačiau parlamentarai nepritarė pasiūlymui įvairių aukštų pareigybių pavadinimus visame dokumente padaryti moteriškos giminės.

Tad kol kas „prezidentas“ toks ir lieka, nenumatant „prezidentės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Abiejų pasaulinių karų pralaimėtojai atsilieka nuo gyvenimo

Abiejų pasaulinių karų pralaimėtojai atsilieka nuo gyvenimo portretas
Normalios šalys, kaip Vokietija, Švedija, Olandiją, Kanada, jau skirstymą pagal lytis senai panaikino, o šitie atsilikėliai dar tik rasės sąvoką panaikinti planuoja...

varliaedziams visai

varliaedziams  visai   portretas
pipiec ateina ...skysteja smegeneles ne dienomis ,o valandomis

...

... portretas
Tai dabar tie 'nepraustieji' jau už įstatymo ribų?.. :s
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių