Prancūzijoje – nauji protestai prieš darbo rinkos reformas

  • Teksto dydis:

Protestuotojai ketvirtadienį išėjo į Paryžiaus gatves, kad išreikštų savo nepritarimą naujoms socialistų vyriausybės darbo rinkos reformoms, nors šių priemonių priešininkai atrodė jau išsisėmę.

Demonstracijų dalyviai taip pat žygiavo ir rytiniame Belforo mieste, kur vyksta vyriausybės kova su traukinių statybos koncernu „Alstom“ dėl neaiškios gamyklos ateities.

Po kelis mėnesius trukusių protestų ir smurto proveržių šalies parlamentas liepą priėmė sušvelnintas priemones, turinčias padaryti Prancūzijos darbo rinką lankstesne.

Tačiau vyriausybė, sulaukusi prieštaravimų ir savo socialistų partijos gretose, buvo priversta priimti reformas be balsavimo.

Oponentai mano, kad naujosios priemonės yra pernelyg palankios darbdaviams ir nepakankamai gina dirbančiuosius.

Daugumą demonstracijų pažymėjo protestuotojų susirėmimai su policija. Liepos 14 dieną, praėjus vos keturioms dienoms po Europos futbolo čempionato Prancūzijoje pradžios, per protestus buvo sužeisti 40 žmonių, o dar kelios dešimtys – suimta.

Po kelių mėnesių profsąjungos paragino surengti naujus streikus ketvirtadienį, tačiau žala, kurią jie padarė skrydžiams ir traukinių eismui, atrodo itin nedidelė.

Aviacijos specialistai patarė oro linijoms, aptarnaujančioms Paryžių, ketvirtadienį atšaukti 15 proc. skrydžių į Šarlio de Golio oro uostą ar iš jo.

Airijos pigių skrydžių kompanija „Ryanair“ pranešė, kad dėl streiko atšaukė kelias dešimtis skrydžių į ar per Prancūziją.

Vyriausybė kovoja norėdama išsaugoti Belforo istorinį fabriką, kuris surinko pirmąjį Prancūzijos greitąjį traukinį TVG.

Traukinius gaminanti kompanija „Alstom“ pranešė uždarysianti šią gamyklą dėl užsakymų stokos.

Galimas keturių šimtų darbo vietų praradimas yra tikras galvos skausmas vyriausybei prieš artėjančius parlamento ir prezidento rinkimus.

Atskiros demonstracijos dėl darbo teisės pakeitimų taip pat turi vykti Lione ir Marselyje. Jos bus atidžiai stebimos.

Pirmosiomis protestų dienomis susirinkdavo keli šimtai tūkstančių dalyvių, tačiau paskutiniuose streikuose liepos 5 dieną dalyvavo tik 35 tūkst. protestuotojų.

Protestams vadovaujantis Philippe Martinezas (Filipas Martinezas), didžiausios radikalios profesinės sąjungos CGT lyderis, pakvietė darbuotojus prisidėti prie kovų kompanijoje, „kovoti dantimis ir nagais, kad (įstatymas) nebūtų priimtas“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), kuris dar nepaskelbė ar sieks būti perrinktas kitą balandį vyksiančiuose rinkimuose, viliasi, kad ši svarbi reforma padidins jo populiarumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių