Prancūzija suėmė du šnipus, įtariamus perdavus paslapčių Kinijai

  • Teksto dydis:

Prancūzijoje už numanomą slaptos informacijos perdavimą Kinijai buvo suimti du buvę prancūzų šnipai, kurie dabar gali būti apkaltinti išdavyste, penktadienį pranešė Prancūzijos gynybos ministrė ir šaltiniai saugumo tarnybose.

Kaltinimai paslapčių perdavimu dviem įtariamiems dvigubiems agentams buvo pareikšti praėjusį gruodį, tačiau incidentas buvo atskleistas tik vėlai ketvirtadienį, apie jį pranešus Prancūzijos žiniasklaidai ir gynybos ministrei Florence Parly (Florans Parli).

„Du Prancūzijos agentai ir veikiausiai viena iš šių agentų žmonų apkaltinti padarius pavojingų veiksmų, tikriausiai traktuojamų kaip išdavystė. Įtariama, kad jie perdavė informacijos užsienio valstybei“, – televizijai „CNews“ pareiškė F. Parly.

„Daugiau negaliu nieko pasakyti. Prancūzija turi partnerių, tačiau gyvename pavojingame pasaulyje, ir, deja, tokių dalykų gali nutikti“, – pridūrė ji.

Vienas šaltinis šalies saugumo sistemoje, pageidavęs likti anonimas, naujienų agentūrai AFP sakė, kad abu vyrai įtariami dirbę Kinijai.

Bent vienas iš informatorių dirbo Kinijos teritorijoje, paskelbė televizijos TMC laida „Quotidien“ ir pridūrė, kad sąmokslą atskleidė šalies kontržvalgyba.

Tuo tarpu prieš keletą savaičių JAV pareigūnai informavo, kad sausį suimtam vienam buvusiam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojui pareiškė kaltinimus dėl paslapčių perdavimo Kinijai.

Nuogąstavimų dėl Kinijos šnipinėjimo kilo ir Australijoje. Pernai ši valstybė pertvarkė savo žvalgybos ir užsienio kišimosi įstatymus, o pagrindinį dėmesį skyrė Pekino veiklai.

Kinija jau ilga laiką kaltinama komerciniu šnipinėjimu ir vertingos intelektinės nuosavybės pasisavinimu. Taip pat manoma, kad aktyvėjant Pekino užsienio politikai pastaruoju metu šalyje padaugėjo ir nacionalinio saugumo operacijų.

Į prašymą pakomentuoti suėmimus Prancūzijoje Kinijos URM atsakė, kad su situacija nėra susipažinusi.

Areštuoti prancūzų agentai šiuo metu yra pasitraukę iš pareigų, tačiau F. Parly teigė, kad tuo metu jie „tikriausiai“ dar atliko tarnybą.

Pasak jos, tyrėjai dar nenustatė, kiek ilgai jie perdavinėjo slaptą informaciją.

Ministrė atsisakė patikslinti šios informacijos pobūdį bei atskleisti, ar abu agentai bendradarbiavo tarpusavyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių