Prancūzijos prezidentas: ES ir JAV prekybos sutarties iki metų pabaigos nebus

  • Teksto dydis:

Susitarimas dėl Europos Sąjungos (ES) ir JAV laisvosios prekybos iki JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijos pabaigos sausio mėnesį nebus pasiektas, antradienį pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande (Fransua Holandas).

„Dabartinėse diskusijose dėl Europos ir JAV sutarties susitarimas iki šių metų pabaigos nebus pasiektas“, – pareiškė jis.

 

Pasak Prancūzijos prezidento, „Prancūzija yra linkusi padėtį vertinti realiai, o ne puoselėti iliuziją, kad susitarimas bus pasiektas iki JAV prezidento kadencijos pabaigos“.

Kiek anksčiau antradienį Prancūzijos jaunesnysis prekybos ministras Matthiasas Feklis (Matijasas Feklis) pareiškė, kad Paryžius Europos Komisijos (EK) prašys sustabdyti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties.

Jis pažymėjo, kad šios derybos Prancūzijoje nebeturi „politinės paramos“, nes JAV derybininkai „neduoda nieko arba duoda tik trupinius“.

Radijo stočiai RMC jis taip pat pareiškė, kad geriausia būtų sustabdyti derybas ir po to, „sukūrus gerą pagrindą, iš naujo pradėti diskusijas“.

M. Feklio teigimu, Prancūzija šį klausimą kels rugsėjį Bratislavoje vyksiančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo metu.

Kada ar kokiomis sąlygomis derybos galėtų būti atnaujintos, jis nenurodė.

ES ir JAV derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties pradėjo dar 2013 metais. Ja siekiama prieš ateinančių metų sausį pasibaigiant JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijai sukurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną.

Tačiau derybos stringa, ES šalių nuogąstaujant, jog toks susitarimas pakenks ES standartams svarbiose srityse, tokiose kaip sveikata ir socialinė gerovė.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) anksčiau yra pareiškęs, kad JAV ir ES bus „neįmanoma“ užbaigti laisvosios prekybos derybas iki šių metų pabaigos.

O Vokietijos vicekancleris ir ūkio ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) sekmadienį pareiškė, kad JAV ir ES derybos iš esmės pasiekė aklavietę.

„Derybos su JAV faktiškai žlugo, nes mes, europiečiai, be jokios abejonės, neturime pasiduoti Amerikos reikalavimams... niekas nejuda į priekį“, – pareiškė S. Gabrielis.

Tačiau Europos Komisija pirmadienį patikino, kad derybos tęsiamos.

„Kamuolys vis dar rieda. Komisija nuolat daro pažangą“, – pareiškė Komisijos atstovas Margaritis Schinas (Margaritis Skinas).

„Iš tiesų derybos įžengia į labai svarbią fazę, tačiau ... esant geroms sąlygoms, Komisija yra pasirengusi jas užbaigti iki šių metų pabaigos“, – pažymėjo jis.

Prieš TTIP sutartį nuo pat derybų pradžios 2013 metais pasisakantys aktyvistai teigia, kad šis susitarimas bus naudingas tik tarptautinėms korporacijoms ir pakenks vartotojams.

Aukšto rango diplomatai agentūrai AFP neoficialiai yra užsiminę, kad derybos gali būti įšaldytos iki JAV prezidento rinkimų šių metų lapkritį ir galėtų net būti atidėtos iki kitąmet vyksiančių rinkimų Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Kad TTIP sutartis, jei dėl jos visgi būtų susitarta, įsigaliotų, ją turi ratifikuoti visos ES valstybės narės ir Europos Parlamentas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Neoliberalinė era baigiasi: Kodėl socialdemokratinės jėgos (Butkevičiaus socdemai, Clinton demokratai JAV ir UK leiboristai) nevadovauja daugumos išsilaisvinimui iš neoliberalų valdžios? Nes visos šios trys politinės partijos veda tą pačią neoliberalų liniją. Prezidento Billo Clintono demokratų valdymo laikais JAV ir premjero Blairo leiboristų valdymo laikais UK vykdoma neoliberalinė politika atvedė prie fantastiško gerovės augimo. Bet ta vis dar auganti gerovė eina ne Lietuvos, JAV ar JK daugumai (aptariama čia). Todėl dauguma pradeda balsuoti už tai, kas atitinka daugumos interesus: už muitų įvedimą, atstatantį gamybą mūsų žemėse, ir už musulmoniškų ekstremistų migracijos į mūsų žemes apribojimą. Iš čia turime JAV Trumpo judėjimą, JK turime Brexitą. Rašykit, kam galime suteikti valdžią Lietuvoje, kad padarytų ir pas mus tinkamas reformas. Gal Butkevičiaus socdemai prieštarautų? Deja, iškrypėliškas naujasis Darbo kodeksas tai gerai parodo. (mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių