Prancūzija ir Iranas sutarė dėl automobilių gamybos

Prancūzijoje viešint Irano užsienio reikalų ministrui abiejų šalių automobilių gamintojai paskelbė apie dar glaudesnį bendradarbiavimą, kurio tikslas – kitų metų pabaigoje pristatyti naujus bendrus modelius. Jį gamintų didžiausia Artimuosiuose Rytuose Irano Khodro gamykla.

Šalis paskelbė apie ambicingus planus drauge su minėta Khodro gamykla bendrai per penkerius metus investuoti 400 milijonų eurų ir kitų metų pabaigoje minėtoje gamykloje gaminti naujus bendrus „Peugeot“ modelius.

Prancūzų bendrovės Iranui net sumokėjo 450 milijonų dolerių kompensacijų už dėl sankcijų nutrauktus ankstesnius susitarimus. Sankcijų nusikratęs Iranas nori padidinti automobilių gamybą nuo 900 tūkst. per metus šiemet iki 3 milijonų per metus po dešimtmečio.

Prancūzų automobilių bendrovės šiuose planuose esminės, nes minėta Khodro bendrovė kartu su kitu Irano automobilių milžinu „Saipa“ greta korėjiečių „Kia“ daugiausiai gamina perdirbtus „Peugeot“, „Citroen“ ir „Renault“ modelius.

Žinia apie Prancūzijos ir Irano automobilių gamintojų bendradarbiavimą paskleista Irano užsienio reikalų ministro vizito Prancūzijoje išvakarėse. Trečiadienį Mohammadą Javadą Zarifą Paryžiuje priima šalies prezidentas Francois Hollande`as.

Antradienį Iranas taip pat džiaugėsi susitarimu su amerikiečių lėktuvų gamintoju „Boeing“ pirkti lėktuvų už 25 milijardus dolerius. Tai rimčiausias Amerikos verslo ir Irano sandoris nuo pat Islamo revoliucijos 1979 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių