Pralaimėjo: Rusija „Jukos“ akcininkams turi sumokėti 50 mlrd. dolerių

  • Teksto dydis:

Arbitražo teismas Nyderlanduose pirmadienį paskelbė, kad Maskva turi sumokėti apie 50 mlrd. JAV dolerių (128,5 mlrd. litų) kompensaciją dabar jau nebeegzistuojančios naftos milžinės „Jukos“ akcininkams.

Nuolatinis Arbitražo teismas Hagoje paskelbė nutartis pagal tris atskirus ieškinius, kuriuose buvo prašoma įpareigoti Rusiją atlyginti iš viso apie 100 mlrd. dolerių žalą, padarytą nusavinus „Jukos“.

Šią bendrovę anksčiau valdė Michailas Chodorkovskis, buvęs turtingiausias Rusijos žmogus.

Ieškovų advokatas Emmanuelis Gaillard'as (Emanuelis Gajaras) nurodė, kad arbitražo teismas nustatė, jog Maskva privertė „Jukos“ bankrutuoti ir pardavė bendrovės aktyvus valstybinėms įmonėms dėl politinių motyvų“.

Šiuos ieškinius 2005 metais pateikė Kipre registruotos bendrovės „Hulley Enterprises Limited“ ir „Veteran Petroleum Limited“, taip pat Meno saloje registruota „Yukos Universal Limited“.

Arbitražo teismas vienbalsiai nutarė, kad Rusijos Federacija faktiškai nusavino ieškovų turtą, sakoma nutartyje, paskelbtoje teismo tinklalapyje.

Ieškovai norėjo prisiteisti iš visos 100 mlrd. dolerių (beveik 257 mlrd. litų) kompensaciją – keturiskart didesnę sumą negu jos buvo investavusios į „Jukos“, apskaičiavę potencialią dabartinę tos išardytos bendrovės vertę ir palūkanas.

Nors priteista suma yra mažesnė, E.Gaillard'as sakė, kad ši nutartis yra „didi diena įstatymų viršenybei“, pridūręs, kad Rusija buvo „vienbalsiai pripažinta atsakinga dėl tarptautinės teisės pažeidimo“.

Teismas įpareigojo Rusiją šią sumą ieškovams sumokėti iki 2015-ųjų metų sausio 15-osios. Nuo tos datos bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.

Tačiau Rusijos teisininkai turi galimybę apeliuoti Nyderlandų teismuose.

Rusija žada panaudoti „visas galimybes“ panaikinti arbitražo teismo nutarčiai

Maskva panaudos visas priemones, kad apsigintų, kai Hagoje įsikūręs arbitražo teismas nurodė jai sumokėti 50 mlrd. JAV dolerių (128,5 mlrd. litų) kompensaciją dabar jau nebeegzistuojančios Rusijos naftos milžinės „Jukos“ akcininkams, pareiškė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Po „Jukos“ įkūrėjo Michailo Chodorkovskio įkalinimo tos įmonių grupęs turtą perėmusi valstybinė energetikos bendrovė „Rosneft“ sakė, kad visi jos sandoriai buvo teisėti.

Reaguodamas į Hagos teismo sprendimą, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog bus pasinaudota visomis teisinėmis galimybės anuliuoti šią nutartį.

„Be abejo, Rusija ir ją šiame procese atstovaujančios žinybos neabejotinai pasinaudos visomis teisinėmis galimybėmis savo interesams apginti“, – pabrėžė S.Lavrovas.

„Rosneft“ pranešime sakoma, kad bendrovė „laikosi pozicijos, kad visi jos sandoriai perimant buvusį „Jukos“ turtą ir visi kiti veiksmai „Jukos“ atžvilgiu buvo visiškai teisėti ir atlikti pagal galiojančius įstatymus“.

„Jukos“ turtas buvo parduotas per neskaidrius aukcionus valstybinėms įmonėms, vadovaujamoms „Rosneft“.

Tuo metu ši valstybinė bendrovė buvo nereikšminga veikėja, tačiau dabar ji yra viena iš pasaulinių naftos milžinių, kurių akcijomis laisvai prekiaujama rinkose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių