Posovietinė Rusija: dešimtadaliui tenka beveik 90 proc. visų gyventojų turto

  • Teksto dydis:

10 proc. labiausiai pasiturinčių Rusijos gyventojų tenka 89 proc. viso šalies namų ūkių turto, rašo verslo leidinys „Vedomosti“, remdamasis Šveicarijos banko „Credit Suisse“ parengta apžvalga.

Per metus ši dalis padidėjo dviem procentiniais punktais. Pagal šį rodiklį Rusija gerokai lenkia JAV (78 proc.) ir Kiniją (73 proc.).

Toks aukštas turto koncentracijos lygis Rusijoje aiškinamas tuo, kad pagal milijardierių skaičių Rusija pasaulyje nusileidžia tik Kinijai ir JAV.

Kita vertus, daugiau kaip 70 proc. Rusijos gyventojų priskiriami mažiau pasiturinčių pasaulio gyventojų grupei, o ketvirtadalis – penktadaliui skurdžiausių pasaulio gyventojų.

Didesnė nei Rusijoje skurstančių gyventojų dalis – tik Indijoje ir kai kuriose Afrikos valstybėse. Pavyzdžiui, Konge ir Tanzanijoje prie neturtingesnių pasaulio gyventojų grupės priskiriama daugiau kaip 90 proc. gyventojų.

Ekonomiškai stipriausiose valstybėse ši dalis svyruoja nuo 10 proc. JAV iki apytikriai 20 proc. Vokietijoje ir Švedijoje.

Statistiniam pilnametystės sulaukusiam Rusijos gyventojui tenka po 10344 JAV dolerių vertės turto. Per metus Rusijos gyventojo materialinio turto vertė sumenko 14,5 proc., visų pirma dėl smarkiai nuvertėjusio rublio.

Beveik 94 proc. suaugusiųjų Rusijos gyventojų materialinis turtas vertinamas ne daugiau kaip 10 tūkst. dolerių, 5,7 proc. – nuo 10 tūkst. iki 100 tūkst. dolerių, 0,8 proc. – nuo 100 tūkst. iki 1 mln. dolerių. Per metus į pirmąją grupę patenkanti visuomenės dalis išaugo beveik 2 punktais, į antrąją – bemaž tiek pat sumažėjo, į trečiąją – padidėjo 0,2 punkto.


Šiame straipsnyje: turtasturtingi žmonėsRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Aha,o pas mus visi klesti ir lygus.Ypac pensininkai,kurie istysai keliauja po kurortus,siltus krastus,is savo orios pensijos.Ir turi nemazai isigyje akciju Achemos,VP market ir pn.

Antanas

Antanas portretas
O Lietuvoje, girdėjau, tiek pat turto tenka tik 5 procentams prichvatizatorių...

Pilietis

Pilietis portretas
Rašyk geriau kiek skurdžių Lietuvoje o ne kiek Rusijoje.Žiūrėti pirmiausia reikia kas dedasi savoje panosėje o ne kitur.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių