Portugalija atsisveikina su savo demokratijos tėvu

  • Teksto dydis:

Portugalijoje tūkstančiai žmonių pirmadienį atėjo atiduoti paskutinę pagarbą Mario Soaresui (Mariju Suarišui), kurį daugelis laiko šalies šiuolaikinės demokratijos tėvu – Lisabonos gatvėmis riedantį laidotuvių kortežą susirinkusieji palydėjo plojimais.

Portugalijos Socialistų partijos įkūrėjas, Portugalijos prezidentas nuo 1986-ųjų iki 1996-ųjų, prieš kelias savaites buvo paguldytas į ligoninę, kurioje mirė šeštadienį.

Nuo pirmadienio Portugalijoje paskelbtas trijų dienų gedulas.

Katafalkas su nacionaline vėliava uždengtais velionio palaikais, lydimas maždaug 30 motorizuotų policininkų, išvažiavo į nuostabaus grožio XXVI amžiaus Šv.Jeronimo vienuolyną Lisabonoje iš M.Soareso šeimos namų, prie kurių sostinėje buvo dedamos raudonos rožės – Socialistų partijos simbolis.

Būtent šiame vienuolyje M.Soaresas, tuometinis šalies premjeras ir būsimasis prezidentas, 1986 metais pasirašė sutartį dėl Portugalijos įstojimo į Europos ekonominę bendriją – Europos Sąjungos pirmtakę.

Iki vidurnakčio M.Soaresas bus pašarvotas šio vienuolyno koplyčioje.

„Mario Soaresas įeis į istoriją dėl savo kovos už laisvę ir demokratiją. Mes turime būti jam dėkingi ir sekti jo pavyzdžiu“, – sakė 16 metų Goncalo Garcia (Gonsalo Garsija), stebėjęs gatvėmis riedančią procesiją.

M.Soaresas bus palaidotas antradienį Lisabonos Prazereso kapinėse šalia savo žmonos, aktorės ir filantropės Maria Barroso (Marija Barozu), kuri mirė 2015 metų liepą.

Dabartinis Portugalijos ministras pirmininkas, socialistas Antonio Costa (Antoniju Kosta) šeštadienį sakė, kad šalis neteko „žmogaus, kuris tiek daug kartų buvo mūsų laisvės, už kurią jis kovojo visą savo gyvenimą, veidas ir balsas“.

„Tai jis padėjo mums pabėgti nuo komunizmo, portugalai to nenorėjo“, – sakė 76 metų parduotuvės savininkė Maria Albuquerque (Marija Albukerkė), atėjusi pasirašyti į užuojautų knygą Socialistų partijos būstinėje.

M.Soaresas gruodžio 13 dieną buvo paguldytas į ligoninę Lisabonoje ir nors iš pradžių jo būklė kažkiek pagerėjo, vėliau jį ištiko koma, iš kurios jis taip ir nepabudo.

Ligoninė tikslios jo mirties priežasties nenurodė, bet giminaičiai sakė, kad jis taip ir neatsigavo po virtinės ligų 2013 metais. Jo sveikata dar labiau pašlijo mirus žmonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių