Popiežius yra „pasiryžęs atsikratyti šnipų“

Popiežius Benediktas XVI jaučiasi išduotas vyriausiojo liokajaus, kuris buvo suimtas dėl nutekintos konfidencialios informacijos, ir yra pasiryžęs atsikratyti šnipų, antradienį pareiškė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi.

„Popiežius yra liudininkas jį asmeniškai liečiančioje byloje. Jam tai yra išbandymas. Jis kenčia ir mėgina suprasti, apšviesti įvykį ir rasti tiesą“, - sakė F.Lombardi per spaudos konferenciją.

„Ypač jį įskaudino vienas asmuo, Paolo Gabriele, kuris buvo jam artimas, kurį pažinojo, mylėjo ir gerbė“, - kalbėjo F.Lombardi apie suimtą popiežiaus vyriausiąjį liokajų, pas kurį buvo rasta įslaptintų popiežiaus dokumentų.

F.Lombardi paneigė Italijos spaudoje pasirodžiusius pranešimus, kad tyrimo dėl slaptų dokumentų paviešinimo žiniasklaidos priemonėms metu buvo apklausti penki kardinolai, tačiau pasakė, jog kratos vykdomos iki šiol.

P.Gabriele areštu buvo sunku patikėti, nes šis 46 metų liokajus garsėjo atsidavimu ir lojalumu popiežiui. Buvo spėliojama, kad jis paprasčiausiai buvo pėstininkas Vatikane vykstančiame intrigų ir kovos už įtaką žaidime.

P.Gabriele advokatai pirmadienį sakė, kad jis „plačiai bendradarbiavo“ su Vatikano valdžios pareigūnais. Po šio pareiškimo Italijos žiniasklaida pradėjo spėlioti, kad netrukus suimtasis įduos ir kitus informatorius.

P.Gabriele, kuris Vatikane dirbo nuo 2006 metų ir buvo vienas iš nedaugelio išrinktųjų, galinčių lankytis popiežiaus privačiuose apartamentuose, buvo areštuotas praėjus mėnesiui po to, kai popiežius įsteigė specialią kardinolų komisiją informacijos nutekinimui ištirti.

Minimi dokumentai, kuriuos paskelbė Italijos spauda ir viena knyga, nušvietė nemažai Vatikano paslapčių, tarp jų - Bažnyčios problemas dėl mokesčių, katalikiškų institucijų finansavimą, vaikų seksualinio išnaudojimo skandalus ir derybas su atskilusiais griežtosios linijos tradicionalistais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P

P portretas
Kaltina ne Vatikano aferistus ir nusikaltėlius, o tas "paslaptis" išdavusį, gal būt, padorų liokajų... Popiežiai niekada nebuvo šventieji. Visą Vatikano istoriją lydi popiežių intrigos, meilės ryšiai, pačių popiežių nužudymai. Kai kurie net neslėpė turį meilužių, nors nesantuokiniai popiežių palikuonys būdavo vadinami paklydusio popiežiaus dukterėčiomis ir sūnėnais. Jų motinoms kartais pavykdavo įtaisyti popiežiaus „sūnėnus“ į popiežiaus sostą. Tuomet būdavo sakoma, kad pontifikatui „vadovauja moterys“. Pvz., Romos senatoriaus dukra Marozija 15-os m. tapo popiežiaus Sergijaus III meiluže ir pagimdė jam sūnų. Sergijui mirus 911 m., jo sūnui buvo 6 m. 931 m. vos 25 m. jis jau sėdėjo popiežiaus soste, kaip Jonas XI. Jam mirus, tos pačios Marozijos kito sūnaus sūnus buvo įšventintas popiežiaus Jono XII vardu..Maždaug po 500 m popiežius Aleksandras VI pripažino bent 4 nesantuokinius savo vaikus, o vieną sūnų – Čezarę Bordžą – padarė kardinolu. („Didžiosios praeities paslaptys“, 2006 m., 294 psl.)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių