Popiežius per valstybinį vizitą atsisakė prezidentinės palydos

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus atsisakė prezidentinės apsaugininkų palydos ketvirtadienį vykdamas savo pirmo valstybinio vizito pas Italijos prezidentą, taip dar kartą pažeisdamas protokolo ir saugumo reikalavimus, nors kai kurie jau išreiškė susirūpinimą dėl pontifiko saugumo, šiam pradėjus savo reformas Vatikane.

Nedidelis popiežių atvežęs paprastas „Ford Focus“ automobilis ir jį iš Vatikano atlydėjusi nedidelė palyda tyliai sustojo prie Kvirinalo rūmų be jokių sirenų, su kuriomis paprastai po Romos centrą važinėja politikai ir užsienio įžymybės.

Užėjęs į rūmus, kurie kadaise buvo popiežių vasaros rezidencija, Pranciškus su prezidentu Giorgio Napolitano (Džordžu Napolitanu) lėtai žingsniuodami apžvelgė garbės sargybą, pasisveikino su darbuotojais ir jų vaikais – suteikdamas dar vieną įrodymą, kad argentiniečių „lūšnynų popiežius“ į savo oficialias pareigas kur kas paprasčiau žiūri, nei jo pirmtakai.

Kol kas Pranciškus vengia popiežiškųjų privilegijų ir didelės apsaugos. Tačiau jo troškimas būti arčiau savo parapijiečių ir siekis pažaboti korupciją bei švaistymą Vatikane kelia nerimą dėl jo saugumo, kaip ir kartkartėmis jo atvirą automobilį apspintantys per daug entuziastingi tikintieji.

Vienas pagrindinių su italų mafija kovojančių prokurorų Nicola Gratteri (Nikola Grateris) šią savaitę išreiškė susirūpinimą, kad dėl Pranciškaus atliekamos Vatikano finansų pertvarkos jis gali tapti Italijos mafijos taikiniu, nors jokių popiežiui iškilusios grėsmės įrodymų jis nepateikė.

Praėjusią savaitę popiežius Pranciškus pasmerkė tėvus, kurie maitina savo vaikus „nešvaria duona“, užsidirbta iš kyšių ir korupcijos, perspėdamas, kad negarbingas darbas atima orumą iš tėvų ir jų vaikų.

Laikraštyje „Il Fatto Quotidiano“ išspausdintas interviu su N.Gratteri susijęs su pastarojo nauja knyga „Acqua santissima“, pasakojančia apie visai nešventą Italijos Katalikų Bažnyčios ir „nusikaltėlių grupuotės „Ndrangeta“ (Ndrangheta) pietinėje Kalabrijoje“ sąjungą.

N.Gratteri sakė, kad popiežius Pranciškus eina teisinga kryptimi „skaldydamas ekonominės valdžios centrą Vatikane“.

„Tie, kurie maitinosi iš tos valdžios ir turtų, tiesiogiai atėjusių iš bažnyčios, nervinasi ir yra sunerimę“, – cituojamas N.Gratteri laikraštyje. Prokuroras sakė nežinantis, ar mafija gali nusitaikyti į popiežių, tačiau „jie tikrai apie tai pagalvoja. Jam gali kilti grėsmė“.

Tuo tarpu Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) atsakė, kad Šventojo Sosto tai neliečia.

„Esame visiškai ramūs, – sakė jis interviu „The Associated Press“. – Viskas vyksta normaliai ir atrodo, kad nėra reikalo kurstyti gandų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių