Popiežius Turkijos prezidentui įteikė taikos simbolį

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį susitiko su popiežiumi Pranciškumi, policijai rūpinantis, kad būtų laikomasi draudimo rengti protestus Romos centre, kunkuliuojant emocijoms dėl Turkijos puolimo prieš kurdų kovotojus Sirijoje.

Per 50 minučių trukusią audienciją popiežius Pranciškus įteikė R. T. Erdoganui angelą, smaugiantį „karo demoną“ – taikos ir teisingumo simbolį.

Pirmajam per 59 metus tokiam Turkijos lyderio vizitui Italijos pareigūnai paskelbė 24 valandų, nuo R. T. Erdogano atvykimo sekmadienį vakare iki jo išvykimo pirmadienį vakare, draudimą rengti demonstracijas.

R. T. Erdogano kortežas atvyko į ištuštėjusią Šv. Petro aikštę, kurią atidžiai saugo pusketvirto tūkstančio policininkų.

Vis dėlto pirmadienį netoli Vatikano viena Italijos kurdų asociacija surengė maždaug 30 žmonių sėdimąjį protestą.

Turkija sausio 20 dieną pradėjo operaciją „Alyvmedžio šakelė“ prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Ankara laiko teroristine organizacija ir grėsme Turkijos teritorijai.

Turkų armija ir Ankaros remiamos Sirijos sukilėlių pajėgos siekia išstumti YPG iš jų vakarinio pasienio bastiono Afrino, bet operacija susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu.

„Afrine vyksta naujas nusikaltimas žmoniškumui“, – sakė minėta kurdų asociacija.

„Taikos angelas“

Per turkų puolimą regione tarp žuvusių kovotojų ir civilių yra ir kovotoja Barin Kobani, kurios sudarkytas kūnas buvo parodytas sukrečiančiame vaizdo įraše, kuris sukėlė jos artimųjų ir kurdų pareigūnų kaltinimus, kad ją išniekino Turkijos remiami sukilėliai.

Ankaros teroristine vadinama grupuotė YPG yra Jungtinių Valstijų sąjungininkė kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais.

Karo baisybes ir masinio naikinimo ginklus iškoneveikęs popiežius įteikė R. T. Erdoganui medalioną su „taikos angelu, smaugiančiu karo demoną“.

„Tai taika ir teisingumu grindžiamo pasaulio simbolis“, – pasakė Pranciškus, pranešė du tame susitikime dalyvavę žurnalistai.

R. T. Erdoganas savo ruožtu tikriausiai padėkojo popiežiui už pareikštą nepritarimą JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimui pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Į šį miestą taip pat pretenduoja palestiniečiai.

„Mes abu pritariame status quo ir turime valios jį ginti“, – sekmadienį paskelbtame interviu sakė R. T. Erdoganas.

Aistros dėl „armėnų genocido“

Dar numatyta, kad į Italiją atskridęs R. T. Erdoganas susitiks su savo kolega Italijos prezidentu Sergio Mattarella (Serdžu Matarela) ir premjeru Paolo Gentiloni (Paolu Džentiloniu). Šių susitikimų darbotvarkėje tikriausiai bus nelegalios imigracijos, gynybos ir Turkijos narystės Europos Sąjungoje klausimai.

Dialogą tarp konfesijų propaguojantis popiežius Pranciškus 2014 metų lapkritį lankėsi Turkijoje, kur draugiškai bendravo su uoliu musulmonu R. T. Erdoganu.

Stambule popiežius pripažino, dėl dabartinių pasaulinių krizių musulmonai gali būti stigmatizuojami.

Pranciškus smerkė sakančius, kad „visi musulmonai yra teroristai“.

Santykiai nebuvo tokie draugiški 2016 metų birželį, kai popiežius per vizitą Armėnijoje Osmanų imperijos pajėgų 1915-1917 metais vykdytas armėnų žudynes pavadino genocidu.

Tuomet Vatikanas turėjo neigti Turkijos pareiškimus, kad Pranciškus, pavartodamas tokį terminą, pademonstravo „kryžininkų mentalitetą“.

Turkija – Osmanų imperiją pakeitusi valstybė – įrodinėja, kad tai buvo bendra tragedija, per kurią žuvo ir turkų, ir armėnų.

Sekmadienio interviu Italijos laikraščiui „La Stampa“ R. T. Erdoganas taip pat pareiškė, kad Turkija nori „visapusiškos narystės“ Europos Sąjungoje, ir neatmetė bendrų Italijos ir Turkijos veiksmų Libijoje galimybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių