Popiežius smerkia sveikatos apsaugos nelygybę turtingose šalyse

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį sukritikavo turtingąsias šalis, kuriose veikia nelygybę skatinančios sveikatos apsaugos sistemos, vis dažniau baudžiančios visus žmones, išskyrus pasiturinčiuosius.

Sveikatos apsauga yra itin svarbi ir prieštaringa problema Jungtinėse Valstijose. Šios šalies prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) jau ilgą laiką bando panaikinti Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act), priimtą valdant jo pirmtakui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ir neoficialiai vadinamą „Obamacare“.

„Vis sudėtingesnis ir brangesnis gydymas prieinamas vis mažesniems ir privilegijuotiems žmonijos segmentams“, – sakė 80 metų pontifikas per Pasaulinės medikų asociacijos konferenciją.

„Didėjanti atskirtis... kelia klausimų apie sveikatos priežiūros paslaugų teikimo tvarumą“, – sakė jis ir pasmerkė „sisteminę tendenciją didėjančios nelygybės sveikatos apsaugoje link“.

Užsiminęs apie „turtingiausias šalis, kur prieiga prie (sveikatos) priežiūros rizikuoja priklausyti nuo finansinių galimybių, o ne poreikių“, Pranciškus pareiškė, kad „valstybė negali atsisakyti savo pareigos apsaugoti visus joje esančius“.

Šią kalbą popiežius pasakė artėjant pirmajai katalikų Bažnyčios paskelbtai Pasaulinei vargšų dienai, kuri bus minima lapkričio 19-ąją.

Artėjant šiai dienai, argentinietis popiežius ketvirtadienį netikėtai apsilankė vargšų ir benamių medicinos centre, ir spaudė ligoniams bei to centro savanoriams rankas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių