Popiežius - prieš gėjų lobizmą, savus „kunigaikštukus“ ir už daugiau teisių moterims (papildyta)

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus, ką tik lankęsis Brazilijoje, pirmadienį pareiškė, kad neteisia homoseksualų, bet smerkia gėjų lobistus, kurie kelia "rimtą problemą".

Jis taip pat sakė, kad moterims turėtų būti suteikta daugiau funkcijų Katalikų Bažnyčioje, bet atsisakė svarstyti moterų įšventinimo į kunigų luomą temą, teigdamas, kad šiuo klausimu "durys yra užvertos".

Problema - ne orientacija

Turėdamas omenyje homoseksualius asmenis, Pranciškus skrisdamas į Romą po viešnagės Brazilijoje žurnalistams sakė: "Problema yra ne ši orientacija, o lobizmas. Tai, manau, rimčiausia problema".

"Jei kažkas yra gėjus ir gera valia ieško Viešpaties, kas aš toks, kad teisčiau?" – sakė jis.

Pranciškus turėjo atsakinėti į klausimus apie Battistą Riccą (Batistą Riką), kurį paskyrė į svarbų postą skandalų įtrauktame Vatikano banke. Pasigirdo įtarimų, kad B.Ricca turėjo homoseksualių santykių su sekso darbuotojais.

Popiežius sakė nurodęs atlikti "trumpą tyrimą“, bet pridūrė: „Nieko prieš jį neradome“.

"Vatikane nemačiau nieko, kas savo tapatybės kortelėje būtų užregistruotas gėjumi. Mes pripažįstame, kad (gėjų) yra", - nurodė jis.

Vis dėlto "Katalikų Bažnyčios katekizmas aiškiai sako, kad neturime nustumti į paribį šių žmonių, kurie turėtų būti integruojami į visuomenę“.

Pontifikas taip pat pateikė griežtą atsakymą į klausimą dėl gėjų santuokų ir abortų – dalykų, kuriems abiem Bažnyčia nepritaria. „Jūs puikiai žinote, kokia yra Bažnyčios pozicija“, - sakė jis.

Birželio mėnesį popiežius pripažino, kad uždaroje Vatikano administracijoje – Romos kurijoje - esama "gėjų lobizmo", sakoma vienoje katalikiškoje Lotynų Amerikos interneto svetainėje.

Negali kaltinti kunigų gėjų

Popiežius Pranciškus pademonstravo toleranciją gėjams, pareiškęs, kad neteis kunigų dėl jų lytinės orientacijos.

Pontifikas sakė: "Jeigu kas nors yra gėjus ir ieško Viešpaties bei yra geros valios, kas aš toks, kad jį teisčiau?"

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI viename dokumente rašė, kad vyrai, turintys giliai įsišaknijusių homoseksualių polinkių, neturėtų rinktis kunigystės. Tuo tarpu argentinietis popiežius pademonstravo daug nuosaikesnį požiūrį, sakydamas, jog gėjams dvasininkams turėtų būti atleista, o jų nuodėmės turėtų būti užmirštos.

Šią nuomonę Pranciškus išsakė pirmadienį, skrisdamas atgal į Vatikaną po savaitę trukusios viešnagės Brazilijoje, kuri buvo pirmasis jo vizitas užsienyje nuo išrinkimo Katalikų Bažnyčios vadovu šių metų kovą.

Regiono vyskupams sakė nesielgti kaip "kunigaikščiams"

Popiežius Pranciškus sekmadienį papriekaištavo katalikų hierarchams ir pasakė regiono vyskupams nesielgti kaip autoritariškiems "kunigaikščiams", be to, paragino juos priartėti prie žmonių.

"Vyskupai turi būti ganytojai, artimi žmonėms, žmonės, kuriems patinka skurdas, žmonės, kurie negalvoja ir nesielgia kaip kunigaikščiai", - sakė pontifikas Lotynų Amerikos ir Karibų regiono vyskupams paskutinę savo vizito Brazilijoje dieną.

"Vyskupai turi vadovauti, o tai ne tas pats kas būti autoritariškam", - pridūrė jis kalboje, kurioje taip pat perspėjo vengti "klerikalizmo", kai Bažnyčia projektuoja galios ir privilegijų įvaizdį, o pasauliečių vaidmuo yra tik melstis ir paklusti.

"Klerikalizmo fenomenas didele dalimi paaiškina nemažos Lotynų Amerikos pasauliečių dalies brandumo ir krikščioniškos laisvės trūkumą", - sakė Argentinoje gimęs Pranciškus.

Biblijos studijų grupių ir sielovadinių tarybų plitimas "padeda įveikti klerikalizmą ir didina pasauliečių atsakomybę", pridūrė Pranciškus – pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos.

Nuo kovo mėnesio, kai buvo išrinktas, Pranciškus stengiasi įkvėpti katalikams naujos energijos ir savo kelione į Rio de Žaneirą pasinaudojo kaip proga paraginti jaunus tikinčiuosius skleisti Evangeliją ir "kelti sąmyšį" savo vyskupijose.

"Noriu jums kai ką pasakyti. Ko aš tikiuosi po Pasaulio jaunimo dienų? Aš noriu audros. Žinau, kad Rio de Žaneire bus didelė sumaištis, bet ar noriu sąmyšio vyskupijose! - improvizuodamas gimtąja ispanų kalba popiežius sakė ketvirtadienį. - Noriu pamatyti, kad Bažnyčia priartėja prie žmonių. Noriu atsikratyti klerikalizmo, rutinos, to užsisklendimo savyje, mūsų parapijose mokyklose ar institucijose. Nes tai turi prasiveržti lauk!"

Šeštadienį jis tūkstančiams vyskupų, kunigų ir seminaristų sakė, jog "tai į favelas (lūšnynus) ... turime eiti ieškoti Kristaus ir Jam tarnauti“.

"Negalime būti užsidarę parapijose, savo bendruomenėse, kai tiek daug žmonių laukia Evangelijos“, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijolė

Nijolė portretas
Jėga! Garbė Dievui!Aleliuja!!!

ALOYZAS-KAUNAS

ALOYZAS-KAUNAS portretas
PAZIUREKITE KOKS MUSU KAUNO ARKIVYSKUPAS PASIPUTES NET TIE KUNIGAI KURIE BENDRAUJA SU ZMONEMIS JAM NEPATINKA , TAIP PAT IR BACKIS LABAI PASIPUTES IRJAM PAPRASTI ZMONES BEDNIOKAI NE PRIE SIRDIES ,,, JIEMS SVARBIAUSIA YRA PINIGAI IS KUR PAS JUOS TAS LOBIZMAS ,,ATKREPKITE DEMESI SU KOKIOMIS JIE MASINOMIS VAZINEJA ,POPIEZIUS LABAI TEISUS KAD DBAZNYCIOS VADOVAIUZMIRSO SAVO PASAUKIMA IR NUEJO LOBIZMO KELIU.

w

w portretas
Cia popiezius simta kartu teisus,nemazai aukstu kunigu elgiasi kaip kokie kunigaiksciai ir nori viska valdyti,kaip kokie Lukasenkos. Seniai laikas jiems nusileisti ant zemes,kitaip sakant priarteti prie zmoniu!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių