Popiežius Pranciškus švenčia pirmąsias Kalėdas

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį pirmąkart vadovavo Kalėdų išvakarių liturgijai kaip Katalikų Bažnyčios vadovas, pabrėždamas paprastų ganytojų vaidmenį Kristaus gimimo istorijoje.

Tuo tarpu tūkstančiai žmonių susirinko švęsti Kalėdų Jėzaus Kristaus gimtajame Betliejaus mieste.

Aukodamas Kalėdų Nakties (Bernelių) mišias Vatikano Šv.Petro bazilikoje, 77 metų pontifikas sakė, kad vietos piemenys buvo pirmieji, tapę Jėzaus Kristaus gimimo liudininkais, „nes jie buvo tarp paskutiniųjų, atstumtieji“.

Argentinietis popiežius, kuris buvo išrinktas šiais metais, po jo pirmtako Benedikto XVI istorinio atsistatydinimo, taip pat paragino katalikus atverti savo širdis ir kovoti su „tamsos dvasia“.

„Jeigu mūsų širdys bus uždarytos, jeigu mus valdys puikybė, apgaulė, savanaudiškumas – tuomet mus apgaubs tamsa“, – sakė Pranciškus, išsiskiriantis savo kukliu įvaizdžiu ir žadantis imtis reformų Vatikane.

Pranciškus ne kartą perspėjo dėl didėjančio smurto prieš krikščionis, kalbėdamas tuo metu, kai daug senovinių Sirijos krikščionių bendruomenių narių bėga iš pilietinio karo apimtos šalies.

Tuo tarpu Filipinuose, kur dauguma gyventojų yra katalikai, gyvenimas kuriamas iš naujo po anksčiau šiais metais smogusio katastrofinio taifūno.

Kalėdų nakties mišios vienoje bažnyčioje Prancūzijos Alpėse netikėtai nutrūko, kai įgriuvus daliai lubų buvo sužalotas kunigas. Tuo tarpu Belgijos mieste Gente šventę sutrikdė rasta nesprogusi Antrojo pasaulinio karo laikų bomba.

Vatikano Šv.Petro aikštėje buvo atidaryta tradicinė prakartėlė, sukurta neapoliečio menininko Antonio Cantone (Antonijaus Kantonės), kuris ją dedikavo popiežiui Pranciškui ir Italijos viduramžių šventajam, kurio vardą pasirinko naujasis pontifikas – Pranciškui Asyžiečiui.

A.Cantone sakė, kad savo prakartėlėje stengėsi pabrėžti paprastų žmonių, tapusių Jėzaus gimimo liudininku, vaidmenį – taip pat „paprastumą“, demonstruojamą popiežiaus Pranciškaus.

Šią prakartėlę, kurio ilgis – 12, plotis – 7, o aukštis – 6 metrai, įrengė Neapolyje jau porą šimtmečių veikiančių prakartėlių dirbtuvių „Cantone & Constabile“ meistrai.

Šiemetinės prakartėlės tema: „Pranciškus 1223 – Pranciškus 2013“, nes šiemet sukanka 790 metų nuo tos dienos kai 1223-aisiais prieš Kalėdas šv. Pranciškus Asyžietis įrengė prakartėlę Grečo vietovėje, už maždaug šimto kilometrų į šiaurę nuo Romos.

Vakarų Kranto mieste Betliejuje patriarchas Fuadas Twalas (Fuadas Tvalas), lotynų apeigų katalikų atstovas Šventojoje Žemėje, aukojo Kalėdų nakties mišias, dalyvaujant palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui).

Tūkstančiai piligrimų ir turistų kirto prieštaringai vertinamą Izraelio pastatytą atskyrimo sieną, vykdami į tą palestiniečių miestą kalvos viršūnėje, kuriame ant žemės tebebuvo išlikę sniego lopinių po anksčiau šį mėnesį siautusios neįprastos pūgos.

Didžiulis Kalėdų Senelis buvo pastatytas Prakartėlės aikštėje šalia šimtmečių senumo Jėzaus Gimimo bažnyčios. Jos viduje esanti žvakių apšviesta grota žymi vietą, kurioje, kaip tiki krikščionys, Švč.Mergelė Marija pagimdė Jėzų.

Savo homilijoje F.Twalas paragino rasti „teisingą ir lygiateisį sprendinį“ dešimtmečius trunkančiame konflikte tarp Izraelio ir palestiniečių.

Krikščionims „atsakymas nėra nei emigracija, nei užsidarymas savyje. Jis glūdi buvime čia“, sakė 73 metų patriarchas.

„Šioje šventoje vietoje prisimename visas mūsų pasaulį ištikusias nelaimes: nuo pilietinių karų Afrikoje iki taifūno Filipinuose, sudėtingos padėties Egipte ir Irake, tragedijos, besivystančios Sirijoje“, pridūrė jis.

Manoma, kad jau apie 126 tūkst. žmonių žuvo Sirijoje per kruviną konfliktą, prasidėjusį nuo susidorojimo su demokratijos reikalavusiais protestuotojais ir peraugusį į didelį pilietinį karą, kurio pabaigos kol kas nenusimato.

Tarp milijonų pabėgėlių buvo tūkstančiai žmonių, gyvenusių istoriniame krikščionių miestelyje Maaluloje, kurio bendruomenės daugelis narių tebekalba aramėjiškai – senąja Jėzaus Kristaus laikų kalba.

22 metų pabėgėlė iš Maalulos Juliana (Džuliana), dabar apsistojusi Damaske, sakė, kad ankstesnės Kalėdos, švęstos namuose, buvo „džiaugsmingos“.

„Papuošdavome Kalėdų eglutę, o draugai ir giminaičiai susirinkdavo į nakties mišias, – sakė ji.

„Aišku, šiemet irgi dalyvausime mišiose, tačiau nebebus kalėdinės eglutės arba prakartėlės. Dabar mes pabėgėliai“, – pridūrė mergina.

Tuo tarpu Filipinus nuniokojo ne karas, o gamtos jėgos: supertaifūnas „Haiyan“ nušlavė ištisus miestus, o beveik 8 000 žmonių žuvo arba dingo.

Filipiniečiai, išgyvenę stichijos siautėjimą, nepasidavė nevilčiai, švęsdami Kalėdas sugriautose gyvenvietėse. Žmonės kepė paršelius, o bažnyčios buvo sausakimšos.

„Niekas negali mums sutrukdyti sutikti Kalėdas – nors praradome savo namus“, – 63 metų Ellen Miano (Elen Miano) sakė Taklobano mieste, kuriam teko pagrindinis audros smūgis.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų vyriausybė paskelbė sarkastišką pranešimą, kuriame nurodoma, jog į šalį buvo oficialiai leista atvykti Santa Klausui, atšaukus griežtą veterinarijos patikrą pasienyje jo vežimą traukiantiems elniams.

Kalėdų išvakarės kosmose nebuvo ramios: du NASA astronautams teko išeiti į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosminės stoties ir atlikti neatidėliotinus remonto darbus.


Šiame straipsnyje: PopiežiusPranciškusKalėdos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Būtų baisu

Būtų baisu portretas
Jei mes nebūtume katalikai. Kristaus gimimas per amžius padarė mus Dievo vaikais

Ryskiausias

Ryskiausias portretas
Vatikano kaledu akcentas yra ta zavinga ukrainiete nuogais papais, tik beda, kad jie ten Vatikane visi celibatiniai ir nesupranta moters kuno grozio.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių