Popiežius Pranciškus nori Maskvoje susitikti su V. Putinu

Popiežius Pranciškus antradienį pareiškė prašęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino galimybės susitikti Maskvoje ir aptarti karą Ukrainoje, bet atsakymo nesulaukęs, taip pat lygino kraujo liejimo mastą su Ruandos genocidu.

85 metų pontifikas italų laikraščiui „Corriere Della Sera“ sakė, kad praėjus maždaug 20 dienų nuo konflikto pradžios išsiuntė V. Putinui žinutę ir joje pabrėžė, kad yra „pasirengęs vykti į Maskvą“.

„Atsakymo dar negavome ir vis dar to reikalaujame, nors baiminuosi, kad Putinas šiuo metu negali ir nenori surengti šio susitikimo“, – kalbėjo Pranciškus.

„Bet kaip galima nestabdyti tokių žiaurumų? Prieš 25 metus mes išgyvenome tą patį Ruandoje“, – sakė jis.

Per vienas didžiausių XX amžiaus žudynių Ruandoje 1994 metų balandžio – liepos mėnesiais, ekstremistiniam hutų režimui bandant sunaikinti tutsių mažumą, buvo nužudyta maždaug 800 tūkst. žmonių.

Popiežius ne kartą ragino siekti taikos Ukrainoje bei smerkė „žiaurų ir beprasmį karą“, nors niekada konkrečiai neminėjo V. Putino ar Maskvos.

Katalikų Bažnyčios vadovas pridūrė, kad artimiausiu metu neketina vykti į karo draskomą šalį.

Bet kaip galima nestabdyti tokių žiaurumų? Prieš 25 metus mes išgyvenome tą patį Ruandoje.

„Kol kas neketinu vykti į Kijevą. Manau, kad neturėčiau vykti. Pirmiausia turiu nuvykti į Maskvą, pirmiausia turiu susitikti su Putinu“, – pareiškė popiežius.

Pasak jo, rusų ortodoksų patriarchas Kirilas, artimas V. Putino sąjungininkas, „negali tapti Putino ministrantu“.

Dialogas su Ortodoksų Bažnyčia, nuo Katalikų Bažnyčios atsiskyrusios 1054 metais, jau anksčiau yra paskelbtas Pranciškaus pontifikato prioritetu.

Tačiau Vatikano vadovo raginimai siekti taikos pastebimai skiriasi nuo Kirilo požiūrio į vasario 24-ąją įsiplieskusį konfliktą.

Kirilas gina V. Putino „specialiąją karinę operaciją“ Ukrainoje ir kovą su Rusijos „išorės ir vidaus priešais“.

Kelio skausmai

Interviu popiežius taip pat užsiminė apie kelio skausmus, dėl kurių pastaruoju metu jis yra privestas atšaukti savo dalyvavimą virtinėje viešų renginių.

„Man plyšo kelio raištis, bus atlikta intervencinė procedūra... ir tada pažiūrėsim“, – kalbėjo jis.

Vatikanas nenurodė, kada ir kokia konkrečiai procedūra numatyta popiežiui, tačiau vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad raiščių problema yra susijusi su lėtiniu dešiniojo kelio artritu.

„Man jau taip yra kurį laiką, aš negaliu vaikščioti“, – sakė popiežius Pranciškus laikraščiui „Corriere della Sera“.

„Kažkada, senais laikais, popiežius nešiodavo (sėdinčius) nešiojamuose sostuose“, – prisiminė pontifikas, kalbėdamas apie ant pečių nešamą apeiginį senovinį sostą, kuriame popiežiai buvo nešiojami iki 1978 metų.

Tačiau iš pažiūros jis atsisako sugrąžinti šią tradiciją.

„Truputis skausmo ir nuolankumo yra būtina“, – pridūrė Pranciškus.

Balandį vienam Argentinos laikraščiui popiežius sakė, kad plyšusį raištį gydo dėdamas ant jo ledo ir gerdamas nuskausminamuosius vaistus.


Šiame straipsnyje: PopiežiusVladimiras Putinaskaraskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių