Popiežius Pranciškus leido Šv. Pijaus brolijos kunigams laiminti santuokas

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus ištiesė dar vieną alyvos šakelę nuo Katalikų Bažnyčios atskilusiai ultratradicionalistų grupei, Šv. Pijaus X kunigų brolijai, suteikdamas teisę jos kunigams laiminti santuokas.

Neseniai pontifikas leido šios Brolijos kunigams klausyti išpažinčių.

Vatikano antradienį paskelbtame laiške Šv.Pijaus X kunigų brolijai dėl santuokos laiminimo taip pat nurodomos tam tikros sąlygos.

Tarp jų yra reikalavimas, kad santuokos ceremonijoje dalyvautų oficialiai bažnyčios pripažįstamas kunigas, o jeigu tai yra neįmanoma, Brolijos kunigas privalo turėti vietos vyskupo ordinaro jam suteiktus įgaliojimus.

Toks popiežiaus sprendimas yra dar vienas žingsnis siekiant „sugrąžinti Šv. Pijaus X kunigų broliją į (Bažnyčios) bendruomenę“ ir jis buvo žengtas „nepaisant šios brolijos dabartinės kanoninio neteisėtumo būklės“.

Šv. Pijaus X kunigų broliją 1969 metais įsteigė velionis ultrakonservatyvių pažiūrų arkivyskupas Marcelis Lefebvre'as (Marselis Lefevras).

Grupė atskilo nuo Romos dėl jo nepritarimo 1962-1965 metais vykusio Vatikano II Susirinkimo priimtiems pakeitimams, kuriais buvo modernizuota Bažnyčia, visiškai naujais principais pagrįsti jos santykiai su žydais ir leista mišias aukoti ne lotynų kalba.

1988 metais Vatikanas ekskomunikavo M.Lefebvre'ą ir keturis jo vyskupus, kuriuos šis įšventino be popiežiaus sutikimo.

2009 metais Šventasis Sostas panaikino M.Lefebvere'o brolijos keturių vyskupų ekskomuniką. Tarp šių vyskupų buvo ir Richardas Williamsonas (Ričardas Viljamsonas), garsus Holokausto neigėjas, kurio ekskomunikos panaikinimas papiktino ir žydus, ir katalikus.

Po to R.Williamsas buvo pašalintas iš Brolijos, o pernai dar kartą ekskomunikuotas po to, kai neteisėtai įšventino vieną vyskupą Brazilijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių