Popiežius Pranciškus kanonizavo du naujus šventuosius

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus sekmadienį kanonizavo du naujus šventuosius: lenką, kuris įsteigė pirmąjį Nekaltajam Prasidėjimui dedikuotą vyrų religinį ordiną, ir iš liuteronybės atsivertusią švedę, kuri Antrojo pasaulinio karo metais slėpė žydus.

Švedų medicinos seselė Mary Elizabeth Hesselblad (Marija Elzbieta Heselblad), kuri atsivertė į katalikybę ir per Holokaustą padėjo dešimtims žydų, į altoriaus garbę buvo pakelta per ceremoniją Šv. Petro aikštėje, keli mėnesiai prieš numatomą popiežiaus vizitą daugiausia pasaulietiškoje Švedijoje.

Ją palaimintąja paskelbė šv. popiežius Jonas Paulius II 2000 metais, po 30 metų trukusios kampanijos. M.E.Hesselblad yra tik antra kanonizuota švedė po šv. Brigitos Švedės, kuri buvo kanonizuota prieš 625 metus.

Pranciškus M.E.Hesselblad ir Marijonų kongregacijos steigėją Stanislawą Papczynskį (Stanislovą Papčynskį) per kanonizacijos mišias pavadino „pavyzdiniais prisikėlimo paslapties liudininkais“.

Sekmadienio kanonizacijos mišias Šv. Petro aikštėje drauge su popiežiumi koncelebravo Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislawas Dziwiszas (Stanizlavas Dzivišas) ir Stokholmo vyskupas Andersas Arborelius (Andersas Arborelijus).

Popiežiui perskaičius skelbimo šventaisiais formulę prie altoriaus buvo atneštos, išstatytos ir pagarbintos dviejų šventųjų relikvijos.

Ceremonijoje dalyvavo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) su žmona Agata Kornhauser-Duda (Agata Kornhauzer-Duda).

Sekmadienio ceremonijoje taip pat dalyvavo Švedijos kultūros ministrė Alice Bah-Kuhnke (Alis Ba-Kunkė) ir daugiau kaip 250 švedų maldininkų.

Skatino taiką tarp katalikų ir nekatalikų

M.E.Hesselblad gimė 1870 metais, 13 vaikų turėjusioje liuteronų šeimoje Švedijoje, paauglystėje emigravo į JAV ieškodama geresnių ekonominių galimybių.

Dirbdama slaugytoja Niujorke ji 1902 metais atsivertė į katalikų tikėjimą, o po poros metų išvyko į Romą, 1911 metais atkūrė 1391 metais kanonizuotos Šv. Brigitos įkurtą ordiną. Po dešimtmečio M.E.Hesselblad sugrąžino ordiną į Švediją, siekdama suvienyti visus krikščionis ir įkvėpti naują gyvybę ordinui bei po reformacijos susilpnėjusiai religijai.

Ji skatino taiką tarp katalikų ir nekatalikų, stengėsi pastūmėti kitus krikščionis ir nekrikščionis Katalikų Bažnyčios link.


Šiame straipsnyje: šventiejibažnyčiaPopiežius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių