Popiežius Pranciškus aptarė taiką susitikęs su Pietų Sudano atstovais

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus penktadienį susitikęs su Pietų Sudano bažnyčių tarybos atstovais kalbėjosi apie tai, kaip skatinti taiką ketverius metus nesiliaujančio kruvino pilietinio karo nuniokotoje šalyje.

„Popiežių Pranciškų iki širdies gelmių palietė Pietų Sudano žmonių kančios“, – sakė Tarybos sekretorius Jamesas Oyetas Latansio (Jamesas Ojetas Latansijus) po susitikimo su pontifiku Vatikane.

Pasak tėvo J. Oyetas Latansio, popiežius ir jį aplankiusi delegacija kalbėjo apie galimus sprendinius nuo 2013 metų gruodžio vis dar neišspręstam konfliktui.

Šis karas nusinešė dešimčių tūkstančių žmonių gyvybių, nors įvairiais duomenimis žuvusiųjų skaičius svyruoja nuo 50 tūkst. iki 300 tūkst. Dar keturi milijonai gyventojų buvo privesti palikti savo namus, daugiau nei milijonas jų visai pabėgo iš šalies.

Vasario mėnesį JT komisija pranešė surinkusi pakankamai medžiagos prieš 41 Pietų Sudano aukšto rango pareigūną, kuris yra atsakingas už nusikaltimus žmogiškumui ir karo nusikaltimus, grupinius prievartavimus, kastravimus ir etninį smurtą.

Komisijos ataskaitoje apie žmogaus teisių pažeidimus Pietų Sudane nurodoma, jog konfliktas tampa vis labiau nevaldomas.  Šalies prezidento Salva Kiiro (Salvos Kiro) ir buvusio viceprezidento Rieko Macharo (Riko Mačaro) kova dėl valdžios peraugo į konfliktą, kuriame dalyvauja 40 ginkluotųjų grupių.

J. Oyetas Latansio pranešė, kad popiežius Pranciškus pakartojo svajojantis apsilankyti Pietų Sudane kartu su Kenterberio arkivyskupu Justinu Welby (Džastinu Velbiu). Tačiau Vatikanas sako, kad tokia kelionė yra neįmanoma dėl saugumo priežasčių.

„Kai jis atvyks, mes jį pasveikinsime, – sakė dvasininkas. – Popiežius gali važiuoti, kur jis nori... Pietų Sudane yra saugumo problemų, bet mes iš ten atvykome ir mes ten gyvename. Bet kur pasaulyje kas nors gali pasiimti šautuvą ir nušauti“.

Atsakydamas į teiginį, kad dauguma už žiaurumus Pietų Sudane atsakingų politinių ir kariuomenės lyderių laiko save krikščionimis, J. Oyetas Latansio atsakė: „Norėtume sužinoti, ar jie yra krikščionys visą darbo dieną ar pusę... galbūt jie vaikšto į mišias ir meldžiasi, bet ko jie meldžia?“.

„Mūsų lyderiai yra krikščionys, bet žmogus lieka žmogumi. Kai jis netenka tikėjimo ir žmogiškumo, jis pasidaro kaip velnias“, – kalbėjo pietų sudanietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių