Popiežius perspėja dvasininkus niekada nedangstyti vaikų išnaudojimo

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus priminė katalikų dvasininkams apie jų pareigą visiškai išgyvendinti vaikų lytinį išnaudojimą iš savo aplinkos, perspėdamas, kad negalima leisti dangstyti tokių nusikaltimų, vengiant skandalų.

Griežtų pareiškimų kupiname laiške nacionalinių vyskupų konferencijų ir religinių ordinų vadovams Pranciškus pareikalavo „artimai ir visiškai“ bendradarbiauti su naująja vaikų apsaugos komisija, kurią jis įkūrė Vatikane.

Komisija gavo brevę (trumpą popiežioaus raštą) vykdyti reformą klausimu, kuris smarkiai pakenkė Katalikų Bažnyčios autoritetui ir reputacijai daugelyje pasaulio šalių.

Amerikiečių kardinolo Seano O'Mally (Šono O'Malio) vadovaujamą komisiją sudaro dvasininkai ir pasauliečiai, tarp kurių yra dvi buvusios pedofilų kunigų aukos airė Marie Collins (Meri Kolins) ir britas Peteris Sandersas (Piteris Sandersas).

Visi 16 jos narių, devyni vyriai ir septynios moterys, penktadienį Romoje susirinks pirmą kartą.

„Šeimos turi žinoti, kad Bažnyčia visokeriopai stengiasi, kad apsaugotų jų vaikus“, – rašė Pranciškus ketvirtadienį paskelbtame laiške.

„Jos taip pat turi žinoti, kad turi teisę kreiptis į Bažnyčią, visiškai pasitikėdamos, nes tai yra saugūs namai“, – nurodoma jame.

„Todėl joks kitas dalykas neturi būti svarbesnis, nepriklausomai nuo jo prigimties, tokios kaip troškimas išvengti skandalo, nes dvasininkijoje nėra vietos tiems, kurie išnaudoja nepilnamečius“, – rašoma laiške.

Praėjusį mėnesį popiežius Pranciškus pranešė, kad 10 kunigų ir dviem pasauliečiams Ispanijos pietiniame Granados mieste buvo pateikti kaltinimai dėl nepilnamečių berniukų lytinio išnaudojimo arba bendrininkavimo tuose veiksmuose 2004-2007 metais.

Tokio pobūdžio byla yra didžiausia Ispanijoje, kur Bažnyčia jau seniai kaltinama kunigų nusikaltimų dangstymu, apie kurį kalbama Popiežiaus laiške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių