Popiežius pasmerkė korupciją kaip žmonių gangreną

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus šeštadienį lankydamasis Paragvajuje, vienoje skurdžiausių Pietų Amerikos valstybių, kurioje klesti korupcija, šią rykštę pavadino „žmonių gangrena“.

78 metų popiežius, kuris Paragvajuje baigia kelionę po tris Pietų Amerikos valstybes, taip pat kritikavo ideologijas ir akcentavo pagrindinę šios savo kelionės gimtajame žemyne temą: lygybę.

Kalbėdamas 5 tūkst. susižavėjusių žmonių miniai nedideliame stadione sostinėje Asunsjone, Pranciškus nukrypo nuo iš anksto parengto kalbos teksto ir pasakė, kad „ideologijos baigiasi blogai, jos neveikia, jos neatsižvelgia į žmones“.

„Pažiūrėkit, kas nutikdavo ideologijas praėjusiame amžiuje ... Jos baigdavosi diktatūromis, visuomet“, – pridūrė jis, o šie jo žodžiai buvo palydėti plojimais.

Atsakinėdamas į klausimus jis pasmerkė korupciją, kuri vargina kelias Pietų Amerikos šalis.

Tačiau galbūt nenorėdamas įžeisti jį priėmusiųjų jis pabrėžė, kad tai yra pasikartojanti problema „tarp visų pasaulio žmonių“.

Kaip ir anksčiau šios kelionės metu, pirma – Ekvadore, o paskui – Bolivijoje, Pranciškus ragino padaryti galą skurdui, kuris taip pat yra paplitęs šiame regione, ir skundėsi dėl šiandienos vartotojų visuomenės.

Turtas neturėtų būti kuriamas „tik kelių labui“, jis turi būti teikiamas „kiekvienam piliečiui be išimties“, pasakė jis, vėl sulaukdamas minios pritarimo.

Popiežius ragino politinius lyderius „neaukoti žmonių gyvybių ant pinigų ir pelno altoriaus“.

„Ekonomikoje, versle ir politikoje visų svarbiausia yra žmogus ir aplinka, kurioje jis ar ji gyvena“, – sakė pontifikas.

„Nuostabios“ moterys

Anksčiau šeštadienį kalbėdamas šimtams tūkstančių tikinčiųjų pagrindinėje šalies šventoje vietoje, pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos gyrė Paragvajaus „nuostabių“ moterų aukas per karo paženklintą istoriją.

Paragvajus smarkiai nukentėjo per 1865-1870 metų vadinamąjį Trigubo Aljanso karą su Argentina, Brazilija ir Urugvajumi, kai žuvo didžioji dauguma jo gyventojų vyrų.

Pranciškus kalbėjo esplanadoje, kurioje stovi Kaakupės Dievo Motinos šventovė, netoli sienos su jo gimtąja Argentina.

„Norėčiau specialiai paminėti jus, moteris, Paragvajaus žmonas ir motinas, kurios didele kaina ir auka sugebėjo pakelti nugalėtą, karo nusiaubtą ir nužemintą šalį“, – kalbėjo Pranciškus.

„Jūs esate atminties sergėtojos, gyvybinės jėgos šaltinis tų, kurie atkūrė jūsų liaudies gyvenimą, tikėjimą ir orumą. Dieve, laimink jūsų ištvermingumą. Dieve, laimink ir skatink jūsų tikėjimą. Dieve, laimink Paragvajaus moteris, nuostabiausias Amerikos moteris“, – sakė jis.

Didžiulei miniai patiko tai, kad popiežius maldą „Tėve mūsų“ sukalbėjo šalies indėnų gvaranių kalba, kuria kalba 80 proc. Paragvajaus gyventojų.

Kaakupė, esanti už maždaug 55 km į rytus nuo Asunsjono, tarptautinę šventos vietos reikšmę įgijo dėl mažos medinės statulėlės, kuri vaizduoja Švč. Mergelę Mariją ir kuriai priskiriami įvairūs stebuklai.

Sekmadienį, Asunsjone pasibaigus mišioms po atviru dangumi, kuriose dalyvaus Argentinos prezidentė Cristina Kirchner (Kristina Kiršner), Pranciškus grįš į Vatikaną.

Į Lotynų Ameriką jis grįš rugsėjo mėnesį – nuvyks į Kubą. Vėliau Pranciškus keliaus į Jungtines Valstijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Subtili diktatūra: Taip Popiežius Pranciškus ryškiai apibūdina šiandienos elito klaidą ir kviečia vargšus ir tuos, karie jais rūpinasi bendrai siekti elito klaidos ištaisymo [1]. Popiežius godumą pinigams vadina subtilia diktatūra, kuri pasmerkia ir pavergia vyrus bei moteris. Pagal Pranciškų, nekontroliuojamo kapitalizmo produktas - nelygybė - yra pagrindinė globalaus neteisingumo ir Žemės perkaitimo priežastis. Popiežius giria koperatyvus ir kitas vietines organizacijas, sakydamas kad tokios organizacijos padeda sukurti produktyvias ekonomikas vargšams, kai tuo tarpu žmonės, palikti nuošalėje formaliose rinkose yra eksplotuojami, kaip vergai. Ekonomistas Pickety įrodė, kad auganti nelygybė yra natūralus liberalios rinkos politikos rezultatas, todėl valdžia turi padidinti mokesčius, kuriuos moka turtingiausieji. Papiežius Pranciškus pabrėžia, kad perduoti gėrybių dalį vargšams yra moralinė pareiga, o ne tik filantropinė veikla. (Daugiau: mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių