Popiežius: klimato kaita žudo planetą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus šią savaitę turėtų paskelbti ilgai lauktą manifestą aplinkosaugos klausimais, perspėti apie grėsmę planetos ateičiai keliantį klimato atšilimą, ir pabrėžti, kad neatsinaujinančių gamtinių energijos išteklių vartojimo mažinimas yra ne tik skubi būtinybė, bet ir moralinė pareiga.

Šiuo svarbiu Katalikų Bažnyčios pareiškimu dėl aplinkos apsaugos, kuris oficialiai bus paskelbtas ketvirtadienį, 1,2 mlrd. katalikų šeimos lyderis palaiko tvirtinančius, jog klimato kaita yra žmogaus veiklos padarinys, pasauliui karštai diskutuojant, ką galima padaryti jai sumažinti arba net sustabdyti.

Popiežiaus įsikišimas, kuris gali pakeisti žaliųjų grupuočių strategiją, bus paskelbtas likus pusmečiui iki tarptautinio pasaulio lyderių susitikimo Paryžiuje, kuriame bus siekiama susitarimo dėl anglies junginių emisijos sumažinimo.

Savo poziciją klimato kaitos klausimu Pranciškus išdėstys enciklikoje, kuri išreiškia oficialų Romos katalikų bažnyčios požiūrį į aktualius laikmečio dalykus, ir kuri bus išplatinta laiško forma visiems Bažnyčios vyskupams pasaulyje.

Tačiau Pranciškus aiškiai siekia parodyti, kad šis laiškas skirtas visiems planetos žmonėms ir įžvelgia ryšį tarp aplinkosaugos ir socialinio teisingumo.

Savo enciklikoje Pranciškus mini klimato kaitos skeptikų, kurie yra ypač įtakingi Jungtinėse Valstijose, požiūrį, pripažindamas, kad gamtiniai veiksniai, tokie kaip vulkaninis aktyvumas, taip pat prisideda prie vidutinės oro temperatūros kilimo.

Tačiau vis tik jis neleidžia abejoti, kad pagrindinės šio reiškinio priežastys yra žmonijos veikla, todėl žmonės turi jausti moralinę pareigą imtis veiksmų ir mažinti neatsinaujinančių energijos išteklių vartojimą bei ieškoti alternatyvių energijos resursų.

Naujasis dokumentas vadinsis „Laudato sii“ („Būk pagarbintas“). Šie žodžiai paimti iš garsiosios Šv.Pranciškaus Asyžiečio giesmės „Kūrinijos giesmės“, kurią dabartinio popiežiaus bendravardis parašė prieš pat savo mirtį 1226 metais.

Ji laikoma vienu ankstyvosios italų literatūros pavyzdžių. Dievui bei jo sutvėrimams skirtas kūrinys yra himnas Saulei, Žemei, Mėnuliui, vėjui ir orui.

Ši enciklika yra pirmasis savarankiškas Pranciškaus plunksnos kūrinys – ankstesnę encikliką, paskelbtą 2013 metais ir skirta tikėjimo klausimams, iš esmės sudarė argentiniečių popiežiaus pirmtakas Benediktas XVI.

Nors aplinkosaugininkai sveikina popiežiaus pasisakymus klimato kaitos klausimais prieš gruodį Paryžiuje numatomas Jungtinių Tautų derybas, tačiau jo kritikai tvirtina, kad Bažnyčia neturėtų kištis į šias derybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių