Popiežius kanonizavo pirmąją Australijos šventąją

Popiežius Benediktas XVI sekmadienį per mišias Šv.Petro aikštėje Vatikane, kuriose dalyvavo maždaug 50 tūkst. maldininkų, oficialiai pripažino pirmąją Australijos šventąją - Kryžiaus Mariją MacKillop.

Popiežius, kuris kalbėjo lotynų kalba, taip pat kanonizavo kanadietį brolį Andre Bessette'ą (Andrė Besetą) ir dar keturis šventuosius iš Italijos, Lenkijos bei Ispanijos. Pontifikas paskelbė, kad "visoje Bažnyčioje jie bus nuoširdžiai gerbiami tarp visų šventųjų".

Į ceremoniją atvyko maždaug 6 tūkst. australų, kurių daugelis buvo užsidėję australiškas skrybėles ir mojavo Australijos vėliavomis, sakė Vatikano pareigūnai.

"Tai tiesiog nuostabu. Mes visada tikėjome, kad Marija yra šventoji", - sakė Moya Campbell (Moja Kembel), viena iš 800 į mišias atvykusių Švč. Jėzaus Širdies juozapiečių, kurių ordiną padėjo įsteigti Kryžiaus Marija MacKillop.

"Tai nuostabu", - sakė 36 metų Emilia Mourani (Emilija Murani), kuri atskrido iš Sidnėjaus.

"Meldžiausi jai, ir ji padėjo man išspręsti savo problemas. Štai kodėl esu čia - norėjau jai padėkoti", - sakė ji, aiškiai sujaudinta šios akimirkos.

Buvęs Australijos premjeras, dabar - užsienio reikalų ministras Kevinas Ruddas (Kevinas Radas) kiek anksčiau Kryžiaus Mariją MacKillop pavadino "nepaprasta australe".

Daugybę žmonių įkvėpdavusi MacKillop buvo vienuolė ir mokytoja, kuri pateko į Australijos Bažnyčios vadovybės nemalonę ir 1871-aisiais, demaskavusi vieną kunigą pedofilą ir kovodama už savo ordino kontrolę, buvo trumpam ekskomunikuota.

"Šv.Marijos kanonizavimas akcentuoja tą centrinį vaidmenį, kurį krikščionių tikėjimas suvaidino Australijos istorijoje", - australų laikraštyje "The Sunday Telegraph" rašė Sidnėjaus arkivyskupas kardinolas George'as Pellas (Džordžas Pelas), kuris dalyvavo jos kanonizacijos mišiose Vatikane kaip kocelebrantas.

Broliui Andre Bessette'ui (1845-1937), vienuoliui iš Kanados Kvebeko provincijos, priskiriamos gydymo galios, kurias iš pradžių aukšti dvasininkai neigė.

K.Ruddas ir Kanados užsienio reikalų ministras Lawrence'as Cannonas (Lorensas Kanonas) atvyko į kanonizacijos iškilmes Romoje.

Prie tūkstančių lenkų maldininkų, atvykusių pagerbti dar vieno Lenkijos šventojo -XV amžiuje gyvenusio Stanislawo Kazimierczyzko (Stanislavo Kazimerčyko) - prisidėjo Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis).

Sekmadienį popiežius Benediktas XVI taip pat kanonizavo ispanę Kandidą Jėzaus Mariją (Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola, 1845-1912), kuri įkūrė Jėzaus dukterų kongregaciją nepasiturinčių šeimų mažamečiams ir paaugliams ugdyti, ir dvi italų vienuoles - 1905 metais Švč. Širdies vienuolių katechečių kongregaciją įkūrusią Giulią Salzano (Džuliją Saldzano) ir XV amžiuje gyvenusią klarisę mistikę Battistą Camillą da Varano (Batistą Kamilą da Varano).

Kanonizavus šiuos šešis šventuosius, 2005-aisiais popiežiumi tapusio Benedikto XVI kanonizuotų šventųjų skaičius padidėjo iki 34. Jo pirmtakas Jonas Paulius II pripažino beveik 500 šventųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių