Popiežius Jerevane pasmerkė armėnų genocidą

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus, penktadienį susitikęs su Armėnijos prezidentu Seržu Sargsianu, genocidu pavadino prieš šimtmetį Osmanų imperijos pajėgų vykdytas masines armėnų žudynes, tuo rizikuodamas užsitraukti Turkijos rūstybę.

„Ši tragedija, šis genocidas, deja, žymėjo liūdnos virtinės didžiųjų praėjusio amžiaus katastrofų pradžią“, – prezidentūroje Jerevane sakė pontifikas.

Dar 2015 metų balandį aukodamas mišias Šv. Petro bazilikoje Pranciškus armėnų žudynes Osmanų imperijoje pavadino „pirmuoju 20-ojo amžiaus genocidu“ ir paragino tarptautinę bendriją pripažinti tokį jų statusą.

Pranciškus sakė, kad tos žudynės tapo įmanomos dėl „iškreiptų rasinių, ideologinių ar religinių tikslų, kurie užtemdė kankintojų protus iki tokio taško“, kai buvo „planuojamas ištisų tautų naikinimas“.

Pontifikas išreiškė viltį, kad „žmonija pasimokys iš šių tragiškų pasekmių“ ir užkirs kelią „sugrįžimui prie tokių siaubų“.

„Šiandien ypač krikščionys, galbūt net labiau nei pirmųjų kankinių laikais, kai kuriose vietose patiria diskriminaciją ir persekiojimą dėl paprasčiausio savo tikėjimo išpažinimo fakto“, – sakė jis.

Armėnai seniai siekia, kad 1915-1917 metais vykdytos žudynės būtų tarptautiniu mastu pripažintos genocidu, ir sako, kad jis pareikalavo maždaug 1,5 mln. armėnų gyvybių.

Turkija – Osmanų imperijos įpėdinė – piktai atmeta terminą „genocidas“ ir tvirtina, kad tai buvo bendra tragedija, per kurią žuvo ir tiek pat turkų, kiek armėnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių