Popiežius atsiprašė dėl pastarųjų skandalų Romoje ir Vatikane

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus trečiadienį paskelbė retą viešą atsiprašymą Katalikų Bažnyčios vardu dėl virtinės skandalų, neseniai supurčiusių Romą ir Vatikaną.

Vatikanas atsidūrė kelių kontraversiškų įvykių centre, visų pirma, dėl savo lytinę orientaciją viešai paskelbusio kunigo, taip pat dėl nutekinto prieštaringai vertinamo laiško, o pats pontifikas sukėlė nuostabą savo pasisakymu, kuris, kaip manoma, paskatino atsistatydinti Romos merą.

„Noriu Bažnyčios vardu paprašyti atleidimo už skandalus, kurie neseniai sukrėtė Romą ir Vatikaną. Noriu paprašyti jūsų atleidimo“, – Pranciškus pasakė pradedamas savo savaitinę bendrąją audienciją Šv.Petro aikštėje.

„Papiktinimai neišvengiami, bet vargas tam žmogui, per kurį papiktinimas ateina!“ – pridūrė popiežius, cituodamas Evangeliją pagal Matą.

78 metų pontifikas vadovauja tris savaites truksiančiam pasaulio vyskupų ir kardinolų sinodui, kuriame debatus dėl Bažnyčios mokymo apie šeimą nustelbė gandai apie makiaveliškus sąmokslus ir išdavystes.

Maištingų kardinolų privataus laiško nutekinimas atgaivino trilerio vertą atmosferą, kuri antradienį buvo lyginama su 2012 metų „Vatilikso“ skandalu, kai ankstesnio popiežiaus Benedikto XVI liokajus atskleidė įnirtingą priešpriešą tarp aukščiausių Bažnyčios hierarchų ir įtarimus dėl didelio masto sukčiavimo Romos Kurijoje.

Vos prasidėjusį sinodą aptemdė aukštas pareigas Vatikane užėmusio lenkų kunigo netikėtas prisipažinimas, kad jis yra praktikuojantis gėjus.

Kunigas Krzystofas Charamsa (Kšyštofas Charamsa) buvo nedelsiant nušalintas, bet jo pasiviešinimas šliūkštelėjo žibalo į ugnį, jau anksčiau įsiplieskusią tarp konservatyviojo ir liberalaus Bažnyčios sparno dėl įvairių opių klausimų, tokių kaip Bažnyčios ryšys su homoseksualiais tikinčiaisiais.

Pontifikas šį mėnesį taip pat buvo įtrauktas į drumstus Italijos politikos vandenis, kai pabrėžtinai paneigė, kad Romos meras Ignazio Marino (Ignacijus Marinas) buvo pakviestas į Pranciškaus kelionę po Jungtines Valstijas.

Daugelio nuomone, tas akibrokštas galėjo paskatinti priverstinį I.Marino atsistatydinimą praeitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių