Politologas: Švedijos ministrės siūlymas – tarsi terorizmo įteisinimas

Švedijos kultūros ir demokratijos ministrės Alice Bah Kuhnke pareiškimas, kad ISIS gretose kovojusius džihadistus reikia įsileisti į šalį ir padėti jiems integruotis – tarsi teroristinės veiklos, kurią smerkia visas likęs pasaulis, legitimavimas.

Taip LRT.lt sako politologas Vytautas Keršanskas. LRT RADIJO bendradarbė Švedijoje Vaida Meiutė-Strazdauskienė pasakoja, kad šis ministrės pasisakymas šokiravo klausytojus bei sukėlė kritikos bangą.

Prieš kiek daugiau nei savaitę Švedijos nacionalinio transliuotojo laidos „Agenda“ eteryje kultūros ir demokratijos ministrė A. Bah Kuhnke pasakė, esą džihadistus, išvykusius iš šalies į Artimuosius Rytus kovoti po teroristinės „Islamo valstybės“ (ISIS) vėliava, reikia įsileisti atgal ir padėti integruotis į visuomenę.

Pasak V. Medutės-Strazdauskienės, ministrė nacionalinio transliuotojo SVT laidoje „Agenda“ tiesiog apsijuokė, mat švedai susiduria su dideliais grįžusių ISIS kovotojų mastais ir laiko tai didžiausia grėsme. Savo pasisakymo ministrė ne tik nesugebėjo deramai argumentuoti, bet dar ir pasitelkė neegzistuojančius pavyzdžius.

„Švedija yra ta Europos šalis, iš kurios į Siriją išvyko daugiausiai savanorių ISIS karių. Specialiųjų pajėgų duomenimis, nuo 2012 m. išvyko daugiau kaip 300 asmenų. Pusė iš jų grįžo į Švediją, daugiausia moterys ir vaikai, bet ir jauni vyrai. Ministrės nuomone, reikia duoti antrą šansą šiems žmonėms, ir tik juos integruojant įmanoma pašalinti teroro grėsmę visuomenei. Ministrė taip pat tikina, kad karius sau ISIS vilioja apgaule, sumaniai plaudama jiems smegenis.

Švedijos integracinis modelis yra labai atviras: jis siekia pasiūlyti tuščią lapą, kuriame kiekviena kultūra, kiekviena visuomenė integruotųsi, nereikalaujant pripažinti švedišką kultūrą ir ją puoselėti. Bet manau, kad teroristus ir ISIS kovotojus integruoti yra kažkur už sveiko proto ribų.

Tokie pareiškimai šokiravo klausytojus, sulaukė didžiulės kritikos iš politikų, nes ministrė savo kalboje negalėjo pasiremti nė vienu faktu, o ISIS savanoriu „perprogramavimo“ atsakomybę pabrėžtinai užkrovė savivaldybėms. Į klausimą, ar tinkama didžiausią šaliai grėsmę (taip vadinami tokie iš ISIS grįžę Švedijos piliečiai) užkrauti ant savivaldybių pačių, ministrė atsakė turinti gerų pavyzdžių savivaldybių, kuriose tokios integravimo programos duoda puikių rezultatų, ir paminėjo Umeo miestą. Pokalbio metu paaiškėjo, jog Umeo miestas niekada neturėjo nė vieno ISIS kareivio – vėl gėda, kurią ministrė diplomatiškai užglaistė“, – pasakoja V. Meidutė-Strazdauskienė.

Pasak pašnekovės, Švedijos vyriausybė pareikalavo ministrės pasiaiškinti dėl savo kalbos, o ši tikina, kad mielai tai padarys, nes tai mato kaip progą „aiškiau išreikšti savo mintis“. Pati ministrė pripažįsta, kad jos kalba „Agendoje“ nebuvo vykusi.

„Švedijos premjeras Sefanas Liovenas sako pasitikintis ministre A. Bah Kuhnke, visiems pasitaiko mažiau žinomų temų. Tačiau faktas, kad jos atsakomybėje ši tema yra pagrindinė, buvo nutylėtas premjero ir plačiai apkalbėtas žurnalistų. Gyventojų akyse pasitikėjimas ministre stipriai krito“, – sako V. Meidutė-Strazdauskienė.

Humaniška ar už sveiko proto ribų?

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) direktoriaus pavaduotoja docentė Margarita Šešelgytė įsitikinusi, kad valstybė negali atsisakyti priimti nors ir po ISIS vėliava kovojusių savo piliečių, o priėmusi turi integruoti.

„Na, visų turbūt neišsiųsi kažkur į Madagaskaro salą. Jei tai yra tavo piliečiai, turi atsakomybę prieš juos. Jei dalis tų, kurie nepadarė didelių nusikaltimų, grįžta namo, reiklia kelti klausimą, kodėl jie pasirinko tokį kelią ir galbūt iš tiesų galima veikti juos integruojant, siunčiant žinutę apie gerąją praktiką. Dalį iš jų, jų požiūrį tikrai galima pakeisti ir integruoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Prisiminkim per ką Senovės civilizacijos žuvo... - nereikia leist moterims kalbėt.

tokios pacios

tokios pacios  portretas
i europa atvykusiems musulmonam ir zydam tuributi suteiktos tokios pacios teises kokios teises kitatikiam suteikiamos ju salyse nuvaziuokit i izraili arba i arabija ir pamatysit kokias teises jus gausit ju salyse busit privetsti tapti musulmonais arba priimti zydu tikejma tai kur ziuri lygiu teisiu organizacijos

vartotojas

vartotojas portretas
kazkas sugalvojo europos sajunga, paskui kazkas sugalvojo priimti pabegelius, dabar jau ruosia planus kaip ileisti teroristus i savo sali. Planas veikia puikiai, one nation, one order, one Government. Pasaulio turtintgieji Bilderbergo desimtukas, rokfeleriai ir rotsildai kuria nauja istorijos puslapi
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių