Politologas: R. Vėjuonis turėtų sustiprinti Baltijos šalių bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Latvijos Prezidentu išrinktas gynybos ministras Raimondas Vėjuonis turėtų gerai jausti Baltijos šalių saugumo niuansus, tikėtina, jog jis dar labiau rems trijų valstybių bendradarbiavimą, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Liutauras Gudžinskas.

„Jis yra gynybos ministras ir jis patvirtino savo reputaciją - nes pradžioje buvo tam tikras skepsis dėl jo, ar jis bus stiprus lyginant su ankstesniuoju ministru. Turint omenyje ir sudėtingą geopolitinę situaciją, tikėtina, kad jis gerai supras visus niuansus ir bus vienas iš aktyvių Baltijos šalių tarptautinio bendradarbiavimo rėmėjų“, - BNS sakė politologas.

Anot eksperto, R.Vėjuonis yra „išbandytas politikas“ užima tvirtą ir principingą laikyseną net ir tais atvejais, kai kalba apie savo rėmėjus, pavyzdžiui, jį finansiškai rėmusį Venspilio merą, kurį įvardijo kaip „grėsmę nacionaliniam saugumui“. Politologas neabejojo, kad dėl to R.Vėjuoniui neturėtų iškilti sunkumų bandant susitarti su įvairių jėgų politikais.

Jo nuomone, R.Vėjuonis „yra labiau linkęs į tarptautinį bendradarbiavimą“ nei dabartinis prezidentas Andris Berzinis, taip pat gali laisviau bendrauti anglų kalba. Vis dėlto politologas linkęs manyti, kad Latvijos užsienio politikos kryptis, taip pat ir dėl santykių su Lietuva, neturėtų keistis dėl per menkų prezidento galių užsienio politikoje.

„Latvijos prezidentas šioje sistemoje turi mažiau galių, jis turi derinti savo veiksmus. Tai yra vyriausiasis pajėgų vadas, jis gali palesti Seimą tam tikromis aplinkybėmis. Bet kalbant apie užsienio politiką, pirmiausia svertai yra Vyriausybės, pirmiausia yra jos užduodamas bendras tonas. Tad bendroji politika, mano įsitikinimu, neturėtų kažkaip keistis“, - sakė L.Gudžinskas.
„Manau, esminių permainų nebus, o jei ir bus, tai veikiausiai į gerą“, - pridūrė jis.

L.Gudžinskas R.Vėjuonio išrinkimą Latvijos prezidentu taip pat vadino „pergale dabartinei Vyriausybei“, nes prieš rinkimus jį palaikė tik dvi iš trijų valdančiųjų partijų. Taip esą bus užtikrintas ir koalicijos stabilumas, nes šiuo metu visos trys valdančiosios partijos dalijasi aukščiausius - premjero, prezideto ir Seimo pirmininko postus.

Ekspertas tvirtino, kad nors rinkimai Latvijoje kartais kritikuojama, jog prezidentą renka ne tauta, o parlamentas, tai turi ir politinių pliusų: gana susiskaldžiusiame Seime partijos esą renkasi patvirtintus, stiprius bei „kompromisinius“ politikus, o tai padeda išvengti Vyriausybės krizių.

R.Vėjuonis prezidentu išrinktas trečiadienio vakarą, už jį balsavo 55, prieš - 42 Seimo nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių