Italijos populistai paskutinę minutę pasiekė susitarimą, atvėrusį kelią į valdžią

  • Teksto dydis:

Italijos populistų partijos penktadienį Romoje bus prisaikdintos valdyti šalį, nes paskutinę minutę pasiekė naują koalicijos susitarimą, išvengdamos pirmalaikių rinkimų ir suformuodamos taupymui nepritariančią vyriausybę.

Ketvirtadienį vakare trečios pagal dydį euro zonos ekonomikos prezidentas Sergio Mattarella (Serdžas Matarela) antrą kartą suteikė mandatą populistų paskirtajam premjerui Giuseppe Conte (Džuzepei Kontei).

Politinė nežinomybė Italiją krėtė beveik tris mėnesius po aiškaus nugalėtojo neiškėlusių kovo rinkimų, drebindama finansų rinkas ir keldama euro partnerių nuogąstavimus.

G. Conte, nelabai žinomas teisininkas ir politikos naujokas, savo kandidatus į ministrus paskelbė po susitikimo su S. Mattarella.

Naujojoje vyriausybėje dirbs abiejų koaliciją sudariusių populistinių partijų lyderiai. Kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ lyderiui Matteo Salvini (Matėjui Salviniui) naujajame kabinete patikėtas vidaus reikalų ministro postas, o prieš isteblišmentą nusistačiusio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) vadovas Luigi Di Maio (Luidžis Di Majas) turėtų tapti ekonominės plėtros ministru.

Ekonomistas euroskeptikas Paolo Savona (Paolas Savona), kurį populistų koalicija iš pradžių norėjo matyti ekonomikos ministro poste, taip pat dirbs naujajame kabinete – jam patikėta vadovauti Europos reikalų ministerijai.

Praėjusią savaitę prezidentas blokavo populistų pasiūlytą ministrų kabinetą, nesutikęs ekonomikos ministru paskirti įnirtingo euroskeptiko P. Savonos. Po S. Mattarellos veto G. Conte atsisakė vadovauti vyriausybei.

Šį kartą į ekonomikos ministro postą paskirtas ne toks kontroversiškas Giovanni Tria (Džovanis Trija) – politinės ekonomijos profesorius, pasisakantis už tai, kad mokesčiai būtų mažinami, bet Italija liktų euro zonoje. 

Užsienio reikalų ministro portfelis naujajame kabinete atiteko Briuselio reikalus išmanančiam Enzo Moavero Milanesi (Encui Moaverui Milaneziui).

Tarp 18 paskirtųjų ministrų yra tik penkios moterys.

Kaip pranešė Italijos žiniasklaida, balsavimas dėl pasitikėjimo naujuoju ministrų kabinetu abejuose parlamento rūmuose įvyks pirmadienį arba antradienį.

„Nežadėdamas jokių stebuklų galiu pasakyti, jog norėčiau, kad po pirmųjų šios permainų vyriausybės mėnesių turėtume šalį su truputį mažesniais mokesčiais ir truputį didesniu saugumu, su kiek didesniu darbo vietų (skaičiumi) ir kiek mažesniu nelegalių imigrantų (skaičiumi)", – per mitingą, surengtą po pranešimo apie susitarimą, džiūgaudamas pareiškė M. Salvini.

Politinė saga

Vos prieš 48 valandas atrodė, kad Italijos laukia pirmalaikiai rinkimai, nes savaitgalį M5S ir „Šiaurės lygos“ derybos dėl koalicijos žlugo.

S. Mattarellai vetavus P. Savonos paskyrimą, abi populistinės partijos atsisakė bendro siekio valdyti.

Tuomet S. Mattarella paprašė ekonomisto, taupymo šalininko Carlo Cottarelli (Karlo Kotarelio), suformuoti laikinąjį ministrų kabinetą.

Tačiau labiausiai tikėtina baigtis atrodė nauji rinkimai, nes paaiškėjo, kad C. Cottarelli vyriausybė parlamente nelaimės balsavimo dėl pasitikėjimo.

Vis dėlto įvykus netikėtam užsitęsusios politinės sagos posūkiui, M5S ir „Šiaurės lyga“ ketvirtadienį skubiai atnaujino ir sėkmingai užbaigė derybas dėl koalicijos.

„Įgyvendintos visos sąlygos politinei M5S ir „Lygos“ vyriausybei“ sukurti, sakė abiejų partijų lyderiai bendrame pranešime.

Atsižvelgdamas į sėkmingai užbaigtas populistų derybas C. Cottarelli ketvirtadienį paskelbė, kad atsisako savo mandato formuoti technokratų vyriausybę.

„Politinės vyriausybės formavimas yra nepalyginamai geresnis sprendimas šaliai, nes taip išvengiama nežinomybės, kuri iškiltų su naujais rinkimais“, – po susitikimo su S. Mattarella sakė C. Cottarelli.

„Nežaiskite šio žaidimo“

Populistų pasiūlytoje programoje žadama atgaivinti Italijos ekonomiką atsisakant taupymo ir didinant išlaidas.

Ambicingi ekonominiai pasiūlymai, tarp kurių yra universalios bazinės pajamos skurdžiausiems Italijos gyventojams, pensijų reformos atšaukimas ir dviejų pajamų mokesčių tarifų nustatytas, kelia nerimą Briuseliui ir finansų rinkoms, nes šalis turi nemažai skolų.

Italijos 2,3 trln. eurų skola sudaro 132 proc. jos BVP. Tai didžiausias rodiklis Europoje neskaitant Graikijos, daugiau kaip dvigubai viršijantis bloko 60 proc. „lubas“.

Vyriausybės programoje numatyti planai spartinti nelegalių imigrantų išsiuntimą ir kovoti su kontrabanda.

Euroskeptiška koalicija taip pat žada virtinę priemonių ES pažaboti, įskaitant naujas derybas dėl Bendrijos sutarčių ir bloko ekonominio vadovavimo tokiais klausimais kaip bendroji valiuta.

Tačiau Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ketvirtadienį perspėjo Italiją nekaltinti ES dėl visų šalies problemų.

„Labai myliu Italiją, Bella Italia. Bet nebesutinku, kad visa, kas blogai Italijos pietuose, ... yra paaiškinama faktu, kad ES ar Europos Komisija daro nepakankamai“, – sakė jis išeidamas iš susitikimo Briuselyje.

„Italai turi pasirūpinti skurdžiais Italijos regionais. Tai reiškia daugiau darbo, mažiau korupcijos“, – pridūrė jis.

Europos Komisijos vadovas paragino Italiją „nežaisti žaidimo“ dėl ES atsakomybės ir pridūrė: „Pirma valstybės, paskui Europa.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių